Συνάντηση εκπροσώπων του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και του Δήμου Δωρίδας με Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες

Αντιπροσωπεία του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και του Δήμου Δωρίδας με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δικτύου και Δήμαρχο Δωρίδας, κ. Γιώργο Καπεντζώνη, παρακολούθησε τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Πολεοδομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Δήμων, που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες από 7 έως 10 Οκτωβρίου 2019.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν περίπου 6.000 Δήμαρχοι και Δημοτικές Αντιπροσωπείες από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και ομιλίες στο πλαίσιο εργαστηρίων, εκθέσεων και εκδηλώσεων δικτύωσης, με θέμα την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.

Βασικά στοιχεία των παρουσιάσεων ήταν η ενημέρωση σχετικά με τον αναβαθμισμένο ρόλο των Δήμων κατά τη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027 και τις επερχόμενες αλλαγές στον τρόπο και τις διαδικασίες χρηματοδότησης τους. Όλες οι παρουσιάσεις εστίασαν στην απαίτηση προστασίας του περιβάλλοντος, στην κλιματική αλλαγή και στην κυκλική οικονομία. Επίσης δόθηκε η ευκαιρία δικτύωσης με Ευρωπαϊκούς Φορείς και Δήμους.

Παράλληλα με την παρακολούθηση εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με Έλληνες Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις συναντήσεις ο κ. Καπεντζώνης παρουσίασε το θέμα της ανάγκης διεκδίκησης αντισταθμιστικών ωφελημάτων και της άρσης των επιπτώσεων από τους διάφορους Φορείς που εμπλέκονται στις λίμνες καθώς επίσης και στις παραλίμνιες περιοχές.

Εστίασε την επιχειρηματολογία του στον κάθε Ευρωβουλευτή, ανάλογα με τη Θεματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία συμμετέχει (Επιτροπή Αναφορών, Επιτροπή Περιβάλλοντος, Επιτροπή Προϋπολογισμού, Επιτροπή Ανταγωνισμού) και στην οποία θα παρουσιαστεί το θέμα κατά την νέα Ευρωπαϊκή Περίοδο.

Συναντήθηκε με 15 από τους 21 συνολικά Έλληνες Ευρωβουλευτές, από όλα τα κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής) και συγκεκριμένα:

Από την Νέα Δημοκρατία, με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Θοδωρή Ζαγοράκη, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, Γιώργο Κύρτσο και Μαρία Σπυράκη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους Αλέξη Γεωργούλη, Πέτρο Κόκαλη, Στέλιο Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά.

Από το ΚΙΝΑΛ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Από το ΚΚΕ, με τους Λευτέρη Νικολάου Αλαβάνο και Κώστα Παπαδάκη.

Από την Ελληνική Λύση, με τον Εμμανουήλ Φράγκο.

Συναντήθηκε επίσης με στελέχη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, για να ενημερωθεί εκτενέστερα για τις νέες παραμέτρους χρηματοδότησης των Δήμων για την περίοδο 2021 – 2027.

Copyright © lakesnetwork.org