Λίμνη Πουρναρίου Ι

Τεχνητή λίμνη Πουρναρίου. Πέτα, Δήμος Νικολάου Σκουφά

Η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Άρτα, κοντά στο ιστορικό Πέτα του Δήμου Νικολάου Σκουφά.

Τα νερά από τον ποταμό Άραχθο και των παραπόταμών του που ξεκινούν από τα όρη Λάκμος, Μιτσικέλι, Μαυροβούνι και βέβαια από την οροσειρά των Τζουμέρκων, «ποτίζουν» αυτή την υπέροχη λίμνη που δημιουργήθηκε το 1981 με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος, που αποτελεί το μεγαλύτερο φράγμα στην Ελλάδα (μετά από αυτό του Μόρνου) και το δεύτερο στα Βαλκάνια σε όγκο.

Το συγκεκριμένο φράγμα συγκρατεί τα νερά του Άραχθου ελέγχοντας τη ροή του ποταμού, ο οποίος και περνά μέσα από την πόλη της Άρτας.

Σε υψόμετρο 140 μέτρων, η λίμνη Πουρναρίου, έχει συνολική έκταση 18,233 χλμ2, μέγιστο μήκος 17,730 χλμ. και μέγιστο πλάτος 7,360 χλμ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με αφορμή την κατασκευή του φράγματος και φυσικά της λίμνης, ο τοπικός οικισμός εγκαταλείφθηκε και τα νερά σκέπασαν ένα μέρος του. Η πτώση της στάθμης της λίμνης που γίνεται ανά περιόδους, αποκαλύπτει κάποια παλιά κτίρια δημιουργώντας ένα απόκοσμο σκηνικό που εξιτάρει τη φαντασία των επισκεπτών.

H ιχθυοπανίδα είναι αξιοσημείωτη καθώς στα νερά της λίμνης φιλοξενούνται κυπρίνοι, στρωσίδια, πινδοβίνοι , μπριάνες, λιάρες, μουστακάτοι, τυλιανοί, άγριες πέστροφες, χέλια και ψευδοφοξίνοι (Pseudophoxinus stymphalicus), είδος που δεν εμφανίζεται σε άλλον ταμιευτήρα στην Ελλάδα.

Καταφύγιο στην περιοχή βρίσκει επίσης ένα πλήθος πτηνών όπως νυχτοκόρακες, πρασινοκέφαλες πάπιες, αλκυόνες, φαλαρίδες, καστανοκέφαλοι γλάροι και ποταμοσφυριχτές που σχηματίζουν την πλούσια σε ορνιθοπανίδα λίστα της λίμνης Πουρναρίου.

Για την πρόσβαση στη λίμνη ακολουθείτε τον δρόμο Άρτα – Πέτα κατευθυνόμενοι προς Μελάτες. Πανοραμικά, στο βάθος δεξιά, η οροσειρά των Τζουμέρκων παραμένει σταθερό σημείο στον ορίζοντα και αποτελεί μια αξέχαστη εικόνα για τους εκδρομείς.

Όσο πλησιάζει κανείς προς τη λίμνη, από το ύψος της γέφυρας Μελάτων και μετά, το Μεσογειακό τοπίο αρχίζει να διανθίζεται με υγρόφιλα είδη φυτών και δέντρων όπως τα πλατάνια, ενώ οι κουτσουπιές δεσπόζουν σε όλη τη διαδρομή.

Αν επισκεφθεί κάποιος την περιοχή χειμώνα προς άνοιξη, θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει στα απέναντι κάθετα πρανή της λίμνης, μικρούς καταρράκτες, οι οποίοι σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση, δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής σύνθεσης και ξεχωριστής ομορφιάς.

Πηγή: : ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ»

Περισσότερες πληροφορίες

Copyright © lakesnetwork.org