Δήμος Πωγωνίου

Ο Δήμος Πωγωνίου είναι δήμος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος συστάθηκε το 2011 από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Άνω Καλαμά, Άνω Πωγωνίου, Δελβινακίου, Καλπακίου και των κοινοτήτων Πωγωνιανής και Λάβδανης.

Τα μεγαλύτερο από τα χωριά του είναι το Κεφαλόβρυσο, ενώ έδρα του είναι το Καλπάκι. Το Δελβινάκι, το οποίο διαθέτει πλουσιότατη ιστορία (ιδρύθηκε το 1081), έχει ορισθεί ως ιστορική έδρα του δήμου. Το χωριό με το μεγαλύτερο πληθυσμό είναι ο Παρακάλαμος.

Συνορεύει βορείως με το δήμο Κόνιτσας και την Αλβανία, ανατολικά με το δήμο Ζαγορίου, νοτίως με το δήμο Ζίτσας και δυτικά με το δήμο Φιλιατών και την Αλβανία.

Η πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον αποτελεί πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να επισκεφτεί τους ιστορικούς χώρους του έπους 1940, που αποτέλεσαν σύμβολο αντίστασης και νίκης της Ελληνικής ψυχής στη νεώτερη ιστορία της πατρίδας μας.

Μπορεί ακόμα να συνδυάσει τις επισκέψεις στους πλούσιους αρχαιολογικούς χώρους, να νιώσει την θρησκευτική ευλάβεια στις εκκλησίες και τα μοναστήρια, να θαυμάσει την αρχιτεκτονική των αρχοντικών, να ζήσει την άφθονη ομορφιά της φύσης, να δροσιστεί στα θαυμάσια νερά της περιοχής μας, να διασκεδάσει στα όμορφα παραδοσιακά πανηγύρια και στις πλούσιες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος με τους φορείς της περιοχής, απολαμβάνοντας το αγνό κρασί και τσίπουρο της περιοχής.

Η δημοτική αρχή εργάζεται εντατικά για την βελτίωση των υποδομών, την ανάδειξη των ιστορικών και φυσικών μνημείων καθώς και την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Σας προσκαλούμε να περιηγηθείτε και να απολαύσετε τις φυσικές ομορφιές του δήμου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής σε έναν από τους πιο όμορφους νομούς της Ελλάδας.

Copyright © lakesnetwork.org