Skip to main content

Δράσεις Δικτύου

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΑ ΕΤΟΣ

ΕΤΟΣ 2012
Ίδρυση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες. Γενική Συνέλευση 5-10-2012στοΛιδωρίκι. Έγκριση καταστατικού.

ΕΤΟΣ 2014
1. Γενική Συνέλευση 14-12-2014στο Λιδωρίκι. Εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

ΕΤΟΣ 2015
1. Εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου για την επόμενη πενταετία (13 Ιανουαρίου 2015).
2. Ημερίδα στο Δήμο Μαραθώνα με θέμα: «Λίμνες, Αξιοποίηση και Προοπτικές» (22 Μαΐου 2015).
Ειδικές θεματικές συζητήσεις:
α) «Νομοθετικό Πλαίσιο Λιμνών». Εισηγήτρια Αναστασία Παππά, Δικηγόρος Δημοτική Σύμβουλος Μαραθώνος.
β) «Χρηματοδοτούμενα εργαλεία». Εισηγητής Αντώνιος Καρβούνης, Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Υπουργείου Εσωτερικών.
γ) «Η διαχείριση υδατικών πόρων στην Ελλάδα». Εισηγητής Ευάγγελος Μπαλτάς, Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Τομέας Υδραυλικής.
δ) «Ποιότητα νερών και προστασία λιμνών στην Ελλάδα». Εισηγητής Γεώργιος Γκίκας, καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.
ε) «Καλές Πρακτικές Ανάπτυξης στη Λίμνη Πλαστήρα». Εισηγητής Δημήτριος Τσιαντής, Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
στ) «Action for sustainable tourism on lake Molveno». Εισηγήτρια Clara Camperstrini, ΕκπρόσωποςΔήμουMolvenoΙταλίας.
3. Επικοινωνία με τους Δήμους-μέλη του Δικτύου για καταγραφή των στοιχείων των λιμνών τους, καθώς και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραλίμνιες περιοχές (Ιούνιος 2015).
4. Δημιουργία ιστοσελίδας Δικτύου (5 Οκτωβρίου 2015).
5. Δημιουργία βάσης δεδομένων-Μητρώο των λιμνών των δήμων-μελών του Δικτύου (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2015).
6. Πραγματοποίηση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, 7 και 8 Νοεμβρίου 2015, όπου εκτός των διαδικαστικών διοικητικών θεμάτων παρουσιάστηκαν εξειδικευμένα θέματα σχετικά με τη διαχείριση των λιμνών:
α) «Η αξιοποίηση των τεχνητών λιμνών. Η εμπειρία της Λίμνης Πλαστήρα», Εισηγητής Βασίλειος Μπέλλης, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Καρδίτσας Α.Ε.
β) «Λίμνη Οδησσού. Προβλήματα και προοπτικές»,ΕισηγητήςVolodymyrShkurov, Πρεσβευτής Ουκρανίας.
γ) «Η τραγωδία της Λίμνης Αράλης: Παρελθόν και Παρόν»,ΕισηγητήςOlimKasimov, Γενικός Πρόξενος του Ουζμπεκιστάν.
δ) «Η εμπειρία έργων σε 60 χώρες και οι δυνατότητες χρηματοδότησης έργων των
Ο.Τ.Α», Εισηγητής Δημήτρης Μπακόλας, Δρ. Υπολογιστικής Γλωσσολογίας, Διαχειριστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
ε) «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ευρωπαϊκά Προγράμματα», Εισηγητής εκπρόσωπος Δήμου Λάρνακας.
στ) «Συμμετοχή του Δικτύου στα προγράμματα (BalkanMed και Europeforcitizens)», Εισηγήτρια Έλενα Μουρελάτου, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός – Μηχανικός Περιβάλλοντος, επιστημονικός συνεργάτης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.
ζ) «Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για τις λίμνες των μελών του Δικτύου»,
ΕισηγήτριαΈλενα Μουρελάτου.
7. Έγκριση συμμετοχής του Δικτύου σε ευρωπαϊκά προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2015).
8. Επικοινωνία με τους Δήμους-μέλη του Δικτύου για καταγραφή των αδελφοποιήσεων στις οποίες έχουν προβεί με Δήμους του εξωτερικού.
9. Συνάντηση στην Πρεσβεία του Ουζμπεκιστάν, αντιπροσωπείας του Δικτύου με τον Πρόξενο. Συζήτηση για θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος, προώθησης τοπικών προϊόντων των Δήμων – μελών του Δικτύου στο Ουζμπεκιστάν και συνεργασία για ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με την ορθολογική διαχείριση των λιμνών, παράδειγμα προς αποφυγή η διαχείριση της λίμνης Αράλης, που ήταν η μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου.

ΕΤΟΣ 2016
1. Πραγματοποίηση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης στο Δήμο Βέροιας, 28 και 29 Μαΐου 2016, όπου παρουσιάστηκαν εξειδικευμένα θέματα σχετικά με τη διαχείριση των λιμνών:
α) «Τεχνητές Λίμνες ΔΕΗ –Οικονομικές, Κοινωνικές και Περιβαλλοντικές Παράμετροι»
Εισηγητής , Γεώργιος Ανδριώτης, Αντιπρόεδρος ΔΕΗ.
β) «Τεχνητές Λίμνες – Υδροηλεκτρικά φράγματα : Διαχείριση, προβλήματα, αλλά και
δυνατότητες καλύτερης ανάπτυξης, οικονομικής εκμετάλλευσης και προστασίας
παραλίμνιων περιοχών», Εισηγητής, Αριστείδης Τασιός, Αντιπεριφερειάρχης
Ευρυτανίας Στερεάς Ελλάδας.
γ) «Διαχείριση Υδάτινων Αποθεμάτων. Η Ευρωπαϊκή Διάσταση», Εισηγητής: Ευστάθιος Δαλαμάγκας, τ. Υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
2. Υπογραφή Ιδιωτικού Συμφωνητικού Συνεργασίας (MoU) με το Γενικό Προξενείο του Ουζμπεκιστάν (19 Μαΐου 2016).
3. Συνδιοργάνωσηεκδήλωσης με την ΜΚΟ ANCE, το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν στην Ελλάδα, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «EuropeDirect» του Δήμου Αθηναίων και το HellenicEuro – AsiaticAlliance με θέμα «Ερημοποίηση και ξηρασία: αίτια, αποτελέσματα και μέτρα πρόληψης», στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά της ερημοποίησης (17 Ιουνίου 2016).
4. Υποστήριξη των Πανελλήνιων Αγώνων Κολύμβησης Μεγάλων Αποστάσεων που συνδιοργανώθηκαν από την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, το Δήμο Έδεσσας και το Σύλλογο Προστασίας Βεγορίτιδας (Ιούνιος 2016).
5. Αποστολή επιστολών προς όλα τα μέλη του Δικτύου στους οποίους υπάρχουν υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ Α.Ε., ώστε να γίνει μια πλήρης καταγραφή όλων των θεμάτων και των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τη δημιουργία ταμιευτήρα και την ύπαρξη υδροηλεκτρικών φραγμάτων (Ιούνιος 2016).
6. Επικοινωνία του Δικτύου με αθλητικούς συλλόγους (Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία, Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ) (Ιούλιος 2016).
7. Επέκταση του Δικτύου στο εξωτερικό με τη συμμετοχή 2 Αλβανικών Δήμων (Pogradecκαι Pustec) ως Συνδεδεμένα Μέλη (8 Ιουλίου 2016 και 20 Ιουλίου 2016).
8. Συνάντηση Προέδρου του Δικτύου με Αρχηγούς Κομμάτων και κυβερνητικούς εκπροσώπους (Ιούνιος-Αύγουστος 2016).
9. Επικοινωνία του Δικτύου με όλα τα γραφεία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών (αποστολή επιστολών) (Αύγουστος 2016).
10. Παρέμβαση του Δικτύουστηνηλεκτρονική πλατφόρμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με σχολιασμό στο περιεχόμενο επιλεγμένων άρθρωντου υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών (Σεπτέμβριος 2016).
11. Συμμετοχή του Δικτύου στην έκθεση για τον εναλλακτικό τουρισμό NOSTOSEXPO 2016 (14-17 Οκτωβρίου 2016, στη Ναύπακτο).
12. Υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση σε ένα εθνικό (Act4Greece) και δύο Ευρωπαϊκά προγράμματα (Erasmus+ και EuropeforCitizens).
13. Συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας και με άλλες ουκρανικές αρχές και δήμους, κυρίως με την Περιφέρεια Οδησσού, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων (Νοέμβριος 2016).
14. Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, κ. ΒολοδύμυρΣκουρώφ (Νοέμβριος 2016).
15. Επικοινωνία με την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας με σκοπό την ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων με τις πόλεις lrkutsk&Petrozavodsk, στις οποίες βρίσκονται οι λίμνες Βαϊκάλη και Ονέγκα (Νοέμβριος 2016).
16. Επικοινωνία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, Συμπατριωτών που ζουν στο εξωτερικό, και Διεθνούς Ανθρωπιστικής Συνεργασίας για την ανάπτυξη συνεργασίας με το Δίκτυο (Νοέμβριος 2016).
17. Συμμετοχή του Δικτύου στο Ελληνο-Ρωσικό Φόρουμ για τη διαπεριφερειακή και διαδημοτική συνεργασία (26/10/2016) και στο 4οΕλληνο-Ρωσικό Κοινωνικό Φόρουμ 1&2/11/2016).
18. Συνδιοργάνωσημετο Δήμο Αιγιαλείας διημερίδας με θέμα «Προστασία, Βιώσιμη Χρήση & Αξιοποίηση Λιμναίων Υδατικών Πόρων» (19-20 Νοεμβρίου 2016).
19. Υπογραφή νέας έκδοσης του Συμφώνου των Δημάρχων (με δέσμευση τη μείωση των ρύπων CO2 κατά 40% έως το 2030) (Νοέμβριος 2016).
20. Υποβολή πρότασης στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για διοργάνωση θεματικού μαζί με την ΚΕΔΕ.

ΕΤΟΣ 2017
1. Επικοινωνία του Δικτύου με τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία και Αμερική) και με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ), με στόχο την τουριστική προβολή των μελών του Δικτύου. (Ιανουάριος 2017)
2. Επικοινωνία του Δικτύου με αδελφοποιημένες πόλεις των μελών του, με σκοπό την αναθέρμανση σχέσεων και την ανάπτυξη συνεργασιών σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος. (Ιανουάριος 2017)
3. Επικοινωνία με Περιφέρεια Οδησσού για ανάπτυξη συνεργασίας με το Δίκτυο και υποστήριξη στο στόχο του Δικτύου να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας. (Ιανουάριος 2017)
4. Επικοινωνία του Δικτύου με Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Πρεσβειών σε χώρες της Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής, με στόχο την τουριστική προβολή των μελών του Δικτύου και την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας με το Δίκτυο. (Φεβρουάριος 2017)
5. Επικοινωνία με τον Διευθυντή αρχείου της ΕΡΤ, για χορήγηση στο Δίκτυο του αρχείου της σχετικά με τις λίμνες, το οποίο χορηγήθηκε. (Φεβρουάριος 2017)
6. Επικοινωνία με Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Τσεχίας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας με το Δίκτυο σε διάφορους τομείς. (Φεβρουάριος 2017)
7. Επικοινωνία με Αυστριακή Ένωση Δήμων, Βουλγαρικούς δήμους και το Δήμο Rzeszow Πολωνίας, ο οποίος είναι αδελφοποιημένος με το Δήμο Λαμιέων -μέλος του Δικτύου, για πρόταση συνεργασίας με το Δίκτυο σε διάφορους τομείς. (Μάρτιος 2017)
8. Συμμετοχή του Δικτύου ως συνδιοργανωτή, στη διημερίδα του Δήμου Αμφιλοχίας, στις 16 &17 Μαρτίου 2017, με θέμα «Λίμνη Αμβρακία: Η γνωστή μας άγνωστη. Αιώνια πηγή ζωής».
9. Πραγματοποίηση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου, στις 18 & 19 Μαρτίου 2017, στο Αγρίνιο, με θεματικές ενότητες:
α) «Ο υδάτινος πλούτος του Δήμου Αγρινίου. Τα διδάγματα του παρελθόντος και οι προκλήσεις του μέλλοντος», Εισηγητής Ιερόθεος Ζαχαρίας, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.
β) «Παρουσίαση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων, στα οποία το Δίκτυο και τα μέλη του δύναται να ενταχθούν».
γ) «Παρουσίαση της Κοινοτικής Οδηγίας «Water-Energy-FoodNexus».
δ) «Ενημέρωση για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων
(CovenantofMayors)»
• Τα βασικά σημεία του Συμφώνου των Δημάρχων,
• Η διαδικασία ένταξης των Δήμων στο Σύμφωνο και τα δυνητικά οφέλη.
ε) «Ο ρόλος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες ως φορέα υποστήριξης των μελών του, για να ενταχθούν στο Σύμφωνο των Δημάρχων (CovenantSupporter)»
10. Επαφή με κυβερνητικούς εκπροσώπους και φορείς της Κύπρου: (Απρίλιος 2017)
α) Ενημέρωση των αρχηγών πολιτικών κομμάτων της Κύπρου για την ταυτότητα και τους στόχους του Δικτύου.
β) Επαφή με τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων της Κύπρου, με τις οποίες το Δίκτυο αποσκοπεί σε συνεργασία και μεταφορά τεχνογνωσίας, καθώς είναι υποστηρικτές του Συμφώνου των Δημάρχων.
γ) Επαφή με τους Υπουργούς Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού Κύπρουκαι Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για παρουσίαση των σκοπών του Δικτύου και αρωγή στο έργο του.
11. Επικοινωνία με τον επικεφαλής Διπλωματικών Αποστολών Ελλάδος, κ. ΡαχμάνΜουσταφαγιέ, με σκοπό την ενημέρωση για το Δίκτυο, την προοπτική πιθανής συνεργασίας στην συνδιοργάνωση γεγονότων, με σκοπό την τουριστική προβολή του Δικτύου, των Δήμων-μελών του, καθώς και των λιμνών τους. (Απρίλιος 2017)
12. Συνάντηση του Προέδρου του Δικτύου και του Δημάρχου Έδεσσας με το Δήμαρχο του Δήμου GornjiMilanovac Σερβίας, κ. Κοβάσεβικ, στις 21-23 Απριλίου 2017 με στόχο την αναθέρμανση της αδελφοποίησης των δύο δήμων και την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας με το Δίκτυο.
13. Επίσκεψη εκπροσώπων του Δικτύου στους Βουλγαρικούς δήμους Bansko και Razlog στις 19 Μαΐου 2017, για ανάπτυξη συνεργασίας με το Δίκτυο.
14. Επίσκεψη εκπροσώπων του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες σε φορείς της Κύπρου (Ένωση Δήμων Κύπρου, Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, Υπουργείο Γεωργίας, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου), στις 6 &7 Ιουνίου 2017, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας με το Δίκτυο σε διάφορους τομείς.
15. Ενημέρωση και προτροπή των μελών του Δικτύου να ενταχθούν στο Σύμφωνο των Δημάρχων. Επιστολές προς τους Δημάρχους για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Δίκτυο, ως Υποστηρικτής του Συμφώνου, προς τα μέλη του. (Ιούνιος 2017)
16. Επικοινωνία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα, για διαμεσολάβηση ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ της περιφέρειας Zakarpattya Ουκρανίας και του Δικτύου. (Αύγουστος 2017)
17. Συμμετοχή του Δικτύου στην εκδήλωση «Ελλάδα-Ουζμπεκιστάν: Διαχρονική Φιλία», 13 Σεπτεμβρίου 2017 στο δημαρχείο Μαραθώνα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δίκτυο δήμων Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων.
18. Συνάντηση με αντιπροσωπεία από το Δήμο Μαριούπολης Ουκρανίας και Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μαζί τους, στις 5 Οκτωβρίου 2017, στο Δήμο Δωρίδος.
19. Ένταξη νέων μελών στο Δίκτυο και συγκεκριμένα από Ελλάδα οι Δήμοι Καλαβρύτων και Δωδώνης και από το εξωτερικό οι δήμοι Razlog και Bansko Βουλγαρίας, η πόλη Lebedyn και ο δήμος Bucha Ουκρανίας.
20. Προώθηση του Δικτύου και της επίσημης ιστοσελίδας του μέσω του facebook.
21. Συμμετοχή του Δικτύου στην έκθεση για τον εναλλακτικό τουρισμό NOSTOSEXPO 2017, που πραγματοποιήθηκε στις 13-16 Οκτωβρίου 2017, στη Ναύπακτο.

ΕΤΟΣ 2018
1. Συμμετοχή του Δικτύου σε δύο ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για το νερό και την προστασία του. Συγκεκριμέναστο «Network for Water in European Regions and Cities» καιστο «European Water Movement». (Φεβρουάριος 2018)
2. Συμμετοχή του Δικτύου στη 2η Διεθνή Έκθεση Τεχνολογιών Περιβάλλοντος Verde.tec στις 2-4 Μαρτίου στην Αθήνα.
3. Επιστολές προς Δήμους του εξωτερικού (Ιταλία, Φιλανδία, Σουηδία), στα διοικητικά όρια των οποίων ανήκουν λίμνες, για διεύρυνση του Δικτύου. (Μάρτιος 2018)
4. Επιστολές προς τα μέλη του Δικτύου για ενημέρωση σχετικά με την πρόθεση του Δικτύου να μεσολαβήσει στην τροποποίηση της νομοθεσίας περί ανταποδοτικών τελών για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς ΔΕΗ. (Μάρτιος 2018)
5. Πραγματοποίηση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου στις 21-22 Απριλίου 2018 στη Φιλιππιάδα Δήμου Ζηρού, με θεματικές ενότητες:
Α) «ΔΕΗ και αντισταθμιστικά οφέλη μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων»
Εισηγητές:
• Νικόλαος Χούτας, Αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας:
«Παρουσίαση Νομοθετικού Πλαισίου-Θέσεις Δικτύου Πόλεων με Λίμνες»
• Γρηγόριος Περδίκης, Διευθυντής Συγκροτήματος Αράχθου, ΔΕΗ Α.Ε.:
«Οι ταμιευτήρες της ΔΕΗ και η Διαχείριση Υδατικών Πόρων»
• Θεόδωρος Μπαμπαλής, Δήμαρχος Αγράφων &
• Γεώργιος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου:
«Λίμνη Κρεμαστών: Η δημιουργία ενός εποικοδομητικού διαλόγου για τη σημασία των ταμιευτήρων στην τοπική κοινωνία»
Β) «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις»
Εισηγητής:
• Απόστολος Κοιμήσης, Δήμαρχος Αμφιλοχίας
Γ) «Δ.Ε.Υ.Α και νέο νομοσχέδιο»
Εισηγητής:
• Γεώργιος Μαρινάκης, Πρόεδρος Ε.Δ.Ε.Υ.Α., Δήμαρχος Ρεθύμνης
Δ) «Λίμνες, Αθλητικές και Ψυχαγωγικές δραστηριότητες»
Εισηγητές:
• Δημήτριος Γιάννου, Δήμαρχος Έδεσσας
• Φρίξος Τριάντης, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της 7ης Περιφέρειας της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας:
«Ιστιοπλοΐα στη Λίμνη Παμβώτιδα»
• Κωνσταντίνος Νταλαμάγκας, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής & Έφορος Εθνικών Ομάδων Εφήβων, Νεανίδων, Παίδων και Κορασίδων της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας:
«Αθλητικός τουρισμός»Ανάπτυξη αθλητικών – ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων μέσα
από τη λειτουργία και ανάπτυξη Ναυταθλητικών Σωματείων και τη διοργάνωση
αθλητικών γεγονότων (sportevents) σε λιμναία οικοσυστήματα.
Προοπτικές-σχεδιασμός-προϋποθέσεις-προβλήματα και προβληματισμοί»
• Κωνσταντίνος Τολίδης, Διπλ. Μηχανικός Περιβάλλοντος ΔΠΘ, MSc. ΕΜΠ, Διευθυντής Έργων Μηχανικού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χρηματοδότησης iNNOS ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Ι.Κ.Ε.:
“Πλωτές Κολυμβητικές Δεξαμενές σε Δημοτικά Λιμναία Οικοσυστήματα: Οφέλη, Βιωσιμότητα και Προτάσεις Βελτίωσης Αδειοδοτικών Διαδικασιών ”
6. Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης για τη διεκδίκηση αντισταθμιστικού τέλους για τα Μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα και προώθησή του στα μέλη του Δικτύου και στους λοιπούς αρμόδιους φορείς.
7. Είσοδος νέων μελών: Δήμος Δεσκάτης, Δήμος Πωγωνίου, Δήμος Ηράκλειας.
8. Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου για τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής στην ανάδειξη και αντιμετώπιση θεμάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη των δύο Δικτύων, όπως λ.χ. η διεκδίκηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τα υδροηλεκτρικά έργα. (2 Ιουνίου 2018)
9. Συμμετοχή εκπροσώπων του Δικτύου στο Συνέδριο ΠΑΝΔΟΙΚΟ, το Νοέμβριο 2018, σχετικά με φλέγοντα ζητήματα πάνω στην Κλιματική Αλλαγή.

ΕΤΟΣ 2019
1. Υποδοχή και φιλοξενία από εκπροσώπους του Δικτύου αντιπροσωπείας από το κράτος του Παναμά, τον Ιανουάριο του 2019, με στόχο την έναρξη συνεργασίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και την ανταλλαγή καλών πρακτικών σε θέματα τουρισμού και προστασίας υδάτων.
2. Συμμετοχή του Δικτύου στην 3η Διεθνή Έκθεση Τεχνολογιών Περιβάλλοντος Verde.tec στις 15-17 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα.
3. Πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου παράλληλα με τη διεξαγωγή του Θεματικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ για το Νερό, στις 22-23 Φεβρουαρίου, στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.
4. Πραγματοποίηση παρουσίασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από εκπροσώπους των Δικτύων Πόλεων με Λίμνες και Δήμων Περιοχής Πίνδου, με θέμα «Βιώσιμη Διαχείριση Νερού και Ορεινότητα Περιοχών», στις 26 Φεβρουαρίου.
5. Συνάντηση εκπροσώπων του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δήμων Περιοχής Πίνδου με Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, στις 25-27 Φεβρουαρίου 2019, για συζήτηση επί των καίριων θεμάτων των δύο Δικτύων στη διαχείριση υδάτινων πόρων και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
6. Ένταξη σε δύο νέα ευρωπαϊκά προγράμματα:Europaragedon&SportsActivator, τα οποία σχετίζονται με τον αθλητισμό των νέων και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στις λίμνες. (Απρίλιος 2019)
7. Υποβολή πρότασης συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ YouthExchange, για την ένταξη νέων ατόμων με αναπηρία στον αθλητισμό.
8. Συνάντηση εκπροσώπων του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και του Δήμου Δωρίδος με Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο 2019, σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, συνέπειες και ανάγκη θέσπισης αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε παραλίμνιες περιοχές.
9. Πραγματοποίηση της Εκλογο-Απολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου για την ανάδειξη του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου, στις 7 Δεκεμβρίου, στο Λιδωρίκι Δήμου Δωρίδος.

ΕΤΟΣ 2020
1. Αίτηση συμμετοχής του Δικτύου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, ActiveCitizens, σχετικά με την αφύπνιση των κοινωνικών ομάδων προς τη δραστηριοποίηση και τη συμμετοχή σε ποικίλες δραστηριότητες, σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, κα.
2. Συμμόρφωση του Δικτύου με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 679/2016 (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (22 Φεβρουαρίου 2020)
3. Ενημέρωση των Μελών του Δικτύου και αποστολή ενημερωτικού υλικού για την προώθηση αιτήματος στήριξης του Πρωτογενούς Τομέα λόγω έξαρσης της πανδημίας, προς τα αρμόδια Υπουργεία. (Απρίλιος 2020)
4. Ενημέρωση των Μελών του Δικτύου για τη συζήτηση του θέματος της διεκδίκησης αντισταθμιστικών μέτρων για τη λίμνη του Μόρνου Δωρίδος στην Ελληνική Βουλή με τη συμμετοχή του Προέδρου του Δικτύου και Δημάρχου Δωρίδος, κ. Γιώργου Καπεντζώνη, τον Ιούνιο 2020.
5. Δημιουργία videoπροβολής του Δικτύου, των Μελών του και των λιμνών με νέο ενημερωτικό υλικό, που απεστάλη από τους Δήμους-Μέλη.
6. Ανανέωση ολόκληρου του ηλεκτρονικού υλικού των Μελών μας στην ιστοσελίδα του Δικτύου με επικαιροποιημένα στοιχεία που απεστάλησαν από τους Δήμους-Μέλη.
7. Απόκτηση Διαχειριστικής και Τεχνικής Επάρκειας μέσω ISO -9001-2015 και παροχή σχετικών υπηρεσιών στους Δήμους – Μέλη του Δικτύου. (Αύγουστος 2020)
8. Αποστολή ενημερωτικού υλικού για την κήρυξη των Δήμων-μελών του Δικτύου σε κατάσταση Κλιματικής Έκτακτης Ανάγκης, βάσει του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28.11.2019. Συλλογή και αποστολή αποφάσεων των Δήμων στην καθ’ ύλην αρμόδια για το συγκεκριμένο θέμα Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επικοινωνία και πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους από το Γραφείο του Ευρωβουλευτή κ. Πέτρου Κόκκαλη και με εκπροσώπους των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Πόλεων για συζήτηση για τη συγκεκριμένη δράση, καθώς και για περαιτέρω χρήσιμες προτάσεις για το Δίκτυο και τα Μέλη του. (Δεκέμβριος 2020)
9. Πρόγραμμα επισκέψεων στους Δήμους – Μέλη του Δικτύου, για τη συζήτηση ζητημάτων που τους απασχολούν, σχετικά με συγκεκριμένες δράσεις του Δικτύου. Ξεκίνησε από τους Δήμους Ηράκλειας και Σερβίων, αλλά λόγω του απαγορευτικού στην κυκλοφορία λόγω της πανδημίας ανεστάλη.

ΕΤΟΣ 2021
1) Η δράση European Climate Pact, που σχεδίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρουσίασε στις 09.12.2020 σχετικά με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
2) Τηλεδιάσκεψη με όλους τους Δημάρχους – μέλη του Δικτύου, για ειδικά θέματα κάθε Δήμου.
3) Πραγματοποίηση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου στις 27 Μαρτίου 2021, με κεντρικό θέμα «Προσαρμογή σε έναν κόσμο που αλλάζει», με επίκαιρα ζητήματα που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή.
Έλαβαν μέρος με τοποθετήσεις:
1) Ο Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «Περιβαλλοντική πολιτική, προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή».
2) Η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής & Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Η Διαχείριση των υδατικών πόρων και το έργο της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής».
3) Ο Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής με θέμα «Δράσεις και Έργα στους Δήμους για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή».
4) Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων με θέμα «Προκλήσεις και Προτάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
5) Ο Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με θέμα «Λίμνη, Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης» Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.
6) Η Καλλιόπη Κυριακίδου, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα Η «Πράσινη» Περιφέρεια των Λιμνών.
7) Ο Στάθης Σταθόπουλος Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου με θέμα «Δράσεις και Χρηματοδοτικά Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου για το Φυσικό Περιβάλλον»..
8) Ο Ανδρέας Στεργίου Δήμαρχος Αργιθέας με θέμα «Συγχρονίζοντας τις προοπτικές μας για ετοιμότητα στις φυσικές καταστροφές».
9) Ο Γιώργος Καπεντζώνης Πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Δωρίδος με θέμα «Η Νομοθεσία που αλλάζει»: Αλλαγές στους Νόμους 4412/2016 & (4782/2021) νέος εκλογικός νόμος.
10) Ο Ανδρέας Μηλιώνης, Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες με θέμα «Η Θέση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες στην Ευρώπη».
4) Ενημέρωση και υποστήριξη των Δήμων – Μελών από το Δίκτυο, στο στάδιο προετοιμασίας για κατάθεση φακέλου στην Πρόσκληση ΑΤ11, «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)», του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
5) Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για τη μελέτη δημιουργίας τεχνικού έργου Εσωποτάμιας Λιμνοδεξαμένης επί του Καρπενησιώτη ποταμού, στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.
6) Σύναψη σύμβασης με Σύμβουλο Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Ανάπτυξης Δικτύου, με έδρα τις Βρυξέλλες, για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης στο σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίηση δράσεων εξωστρέφειας του Δικτύου και των Δήμων –μελών, με Ευρωπαϊκούς θεσμούς, Οργανισμούς και Ενώσεις.
7) Ένταξη του έργου «Προσαρμογή στη νέα Πραγματικότητα. Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. #disasterMaterials4development», στο Δικτύο Πόλεων με Λίμνες με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2020», στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΦΠ&ΚΔ/ΑΠ5/2020 με τίτλο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ».
8) Έκδοση και αποστολή μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου του Δικτύου στα Μέλη του, με θέματα που αναφέρονται σε σημαντικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε νέα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία.
9) Σύσταση Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα 741-784 και τον ν. 2939/2001 όπως ισχύει, με την επωνυμία «Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» (ΣΑΤΑ ΑμΚΕ) μεταξύ του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και του μέλους μας Δήμου Αργιθέας.
10) Ομιλία Προέδρου Δικτύου και Δημάρχου Δωρίδος Γιώργου Καπεντζώνη, στην εκπομπή Ο3 όμικρον τρία της ΕΡΤ3 στις 9 Απριλίου 2021, σχετικά με τα ζητήματα και προβλήματα των Λιμνών και των επιμέρους προσεγγίσεων από τους Δήμους – μέλη, καθώς της συμβολής στην προοπτική ανάπτυξης και αξιοποίησής τους από το Δίκτυο.
11) Ενέργειες για την υποστήριξη των Δήμων-μελών του Δικτύου για την ένταξή τους ή τη διατήρηση της συμμετοχής τους στο Παγκόσμιο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια.
12) Πραγματοποίηση αυτοψίας στη λίμνη Μόρνου Δωρίδος από την Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων Βουλής, από Βουλευτές, για την έγκριση υλοποίησης του παραλίμνιου αγωγού Λυμάτων Μόρνου ως Έργου Εθνικής Σημασίας.
13) Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EUROPARAGEDON+ Youth Exchange 2020, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της ανταλλαγής νέων και παρακολούθησης ειδικών σεμιναρίων και δραστηριοτήτων, πάνω στην προώθηση συμμετοχής νέων ΑμΕΑ στον αθλητισμό.
14) Πραγματοποίηση διήμερου Συνεδρίου, στις 30 & 31 Οκτωβρίου, στα Ιωάννινα, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Ιωαννιτών και τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, με κεντρικό θέμα «Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών-Δύο λέξεις, πολλές έννοιες και ερμηνείες».
Στόχος του Συνεδρίου ήταν, η ενημέρωση για:
Το Σύμφωνο Δημάρχων, την παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια.
Τις δυνατότητες άθλησης και ψυχαγωγίας στο λιμναίο και παραλίμνιο περιβάλλον, με την παρουσίαση καλών πρακτικών.
Τη διαχείριση και αποκατάσταση των λιμναίων οικοσυστημάτων από τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Τα Υδατοδρόμια σε λίμνες, προϋποθέσεις, προοπτικές και οφέλη από τη λειτουργία τους.

ΕΤΟΣ 2022
1. Συμμετοχή στην 4η Έκθεση Τεχνολογιών Περιβάλλοντος Verde.tec, 18-20 Μαρτίου 2022, στο MEC Παιανίας, με χώρο προβολής των δράσεων του, καθώς και των Δήμων – μελών του. Ξεχωριστά σημεία:
1) Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – Forum με θέμα «Τρία Δίκτυα Δήμων ενώνουν τις δυνάμεις τους για την κλιματική αλλαγή. Ένας διάλογος με αφορμή τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο». Ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, ο Πρόεδρος του Δικτύου ΠΙΝΔΟΣ Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου και ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων με Ποτάμια Δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Ταγκαλέγκας, συζήτησαν για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όπως την ορίζει ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος και το Σύμφωνο των Δημάρχων, αλλά κυρίως όπως την ορίζει η πραγματικότητα των περιοχών που πλήττονται ολοένα και εντονότερα από τα ακραία φυσικά φαινόμενα.
2) Το «Ελληνικό Πράσινο Βραβείο 2022» έλαβε το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες μετά από αξιολόγηση ειδικών επιστημόνων, για το έργο του με τίτλο «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Διαχείριση φερτών υλών από πλημμύρες», που υλοποιεί με το μέλος του Δήμο Αργιθέας, στο πλαίσιο προγράμματος του Πράσινου Ταμείου, με την επιστημονική υποστήριξη του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κ. Ευθύμιου Λέκκα.
3) Το Βραβείο «Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ευαισθητοποίησης» για το «Πρότυπο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης-Ευαισθητοποίησης για την Προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων», που σχεδίασε το Δίκτυο, με το μέλος του Δήμο Ιωαννιτών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και εκπαιδευτικές μονάδες της πόλης των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την προστασία του τοπικού οικοσυστήματος. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 46 σχολικές μονάδες, Προγράμματα Erasmus Πανεπιστημίων του εξωτερικού και το Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Τσεχίας.
2. Συμμετοχή στις ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα τσιμέντα και τον Στρατηγικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης – Απολιγνιτοποίησης.
Το Δίκτυο μετά από αξιολόγηση επιλέχτηκε ως συμβουλευτικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα τσιμέντα & την Απολιγνιτοποίηση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, ανάμεσα σε δεκάδες υποψηφιότητες από όλη την Ευρώπη, ως τον πλέον αξιόπιστο εταίρο και συμβουλευτικό φορέα από την Ελλάδα, για τη διαμόρφωση πολιτικής και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων στον αγώνα δρόμου της Δίκαιης Μετάβασης.
Οι ομάδες εργασίας της Κομισιόν, θα έχουν διάρκεια μέχρι το 2023 και το Δίκτυο θα συμμετέχει ως διαμορφωτής των εξελίξεων, μεταφέροντας τον παλμό και τις αγωνίες των μελών του. Το Δίκτυο σε ανοιχτό διάλογο σε ανώτατο Ευρωπαϊκό επίπεδο, θα παρέχει στους Δήμους – μέλη του άμεση ενημέρωση και πρόσβαση σε νέα προγράμματα με ευρωπαϊκό ορίζοντα.
Το Δίκτυο σχεδιάζει εντός του 2022, σειρά συναντήσεων (διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας) με τα μέλη του, για τη διαμόρφωση των πολιτικών που θα προτείνει στην Κομισιόν.
3. Παρακολούθηση των συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών και της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Πολεοδομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027, τις επερχόμενες αλλαγές στον τρόπο και τις διαδικασίες χρηματοδότησης, τις απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος στην κλιματική αλλαγή μέσω κυκλικής οικονομίας.
4. Πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης 2022.
5. Πραγματοποίηση Διοικητικού Συμβουλίου στη Λάρνακα Κύπρου, με παρουσίαση θεμάτων που απασχολούν τα Μέλη του Δικτύου στην Κύπρο.
6. Συνδιοργάνωση διημερίδας με τον Δήμο Ηράκλειας στις 14-15 Μαΐου 2022, με κεντρικό θέμα «Εθνικός Κλιματικός Νόμος, Φυσικές Καταστροφές, Σύμφωνο Δημάρχων. Ρυθμίσεις, Υποχρεώσεις, δυνατότητες».
7. Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας των τριών Δικτύων, Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, Δίκτυο Δήμων Περιοχής ΠΙΝΔΟΣ & Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, στις 13 Μαΐου 2022. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο οι πολυάριθμοι δήμοι μέλη των τριών Δικτύων, να αναπτύξουν συνέργειες για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων, μέσω εγχώριων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας των πολιτών και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Επίσης προβλέπει άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις, ώστε οι Δήμοι μέλη των τριών Δικτύων να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν άμεσα την τεχνογνωσία, τις υποδομές, τις εμπειρίες και τις δυνατότητες τους, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις, για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού κλιματικού Νόμου και των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων στο θέμα αυτό.
8. Σύναψη Συμφώνων Συνεργασίας επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου και των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών & Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα συνεργασία με Καθηγητές στο γνωστικό αντικείμενο Πολιτικής Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου, με επιστημονική ειδίκευση σε Οικονομικά, Γεωπονία, Δασολογία και Αλιεία, Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου.
9. Σύναψη μνημονίου επιστημονικής συνεργασίας με το Τμήμα Δασολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ειδικότερα συνεργασία με Καθηγητές στο γνωστικό αντικείμενο διαχείρισης εδαφών και διαχείρισης φυσικού και δασικού πλούτου.
10. Συνέδριο Δικτύου Πόλεων με Λίμνες στα Καλάβρυτα, στις 21-23 Οκτωβρίου 2022, με θέμα «Κλιματική Ουδετερότητα- Από την φιλοδοξία στην υλοποίηση – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή ευθύνης», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Συλλογικό Σύστημα διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) «ΑΧΑΙΟΣ» και την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου.
Σημαντικοί ομιλητές εκπρόσωποι της κυβέρνησης, κομμάτων, του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, επιστημονικών φορέων και της επιχειρηματικότητας παρουσίασαν στις τρεις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου: τα ανοιχτά θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, την επιστημονική γνώση, ανάλυσης και τεκμηρίωση των θεμάτων, για την προώθηση έργων, δράσεων, προγραμμάτων και επενδύσεων και τις θεσμικές, χρηματοδοτικές και τεχνολογικές λύσεις, που σχεδιάζονται, υλοποιούνται είτε μπορεί και πρέπει να εφαρμοστούν.
Ειδικότερα από τις εργασίες του Συνεδρίου αναδείχθηκαν και παρουσιάστηκαν:
• Τα έργα, οι δράσεις και οι τεχνολογικές καινοτομίες για τη θωράκιση από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση της Δυτικής Ελλάδας στην κλιματική ουδετερότητα, με αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων.
• Λύσεις αυτοπαραγωγής ενέργειας, ενεργειακού συμψηφισμού και ενεργειακών κοινοτήτων, στις οποίες στρέφονται Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και επιχειρήσεις για να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος αλλά και να υποστηρίξουν ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά.
• Οι πρωτοβουλίες του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», που πρωτοστατεί στην προώθηση έργων, δραστηριοτήτων και συνεργειών, μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών, προς υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της αντίστοιχης Εθνικής Νομοθεσίας.
11. Επιστημονική Ενημερωτική Εκδήλωση από το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», στις 9 Δεκεμβρίου 2022, «Προσαρμογή στη Νέα Πραγματικότητα – Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Πράσινου Ταμείου, με θέμα: «Προσαρμογή στη Νέα Πραγματικότητα – Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», στην ΚΕΔΕ.
Με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών, εκπροσώπων της Κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμοδίων Θεσμικών παραγόντων και Ειδικών Επιστημόνων στην Εκδήλωση παρουσιάστηκαν:
• Οι λύσεις για την αντιμετώπιση των παραγόντων, που τροφοδοτούν την κλιματική κρίση αλλά και τη θεραπεία των συνεπειών της, στα έργα αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές, δίκτυα και τα οικοσυστήματα μετά από μία φυσική καταστροφή, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα, καθώς και τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο.
• Τα έργα και οι λύσεις, που προωθεί και υλοποιεί το Δίκτυο, με αιχμή τη διαχείριση των φερτών υλών από πλημμύρες.
• Το πρότυπο έργο διαχείρισης φερτών υλών από πλημμύρες που υλοποιείται πιλοτικά στο ΔΗΜΟ ΑΡΓΙΘΕΑΣ, που θεραπεύει τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής του «Ιανού», εισάγοντας παράλληλα κανόνες Κυκλικής Οικονομίας και μέτρησης δεικτών υπολογισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της αποδοτικότητας των πόρων
• Οι δράσεις που έχει αναλάβει το Δίκτυο, σε συνεργασία με την Πολιτεία, Εγχώριους και Ευρωπαϊκούς Επιστημονικούς, Ακαδημαϊκούς και άλλους Φορείς και Οργανισμούς για την Ανθεκτικότητα στις Κλιματικές Κρίσεις και την Κλιματική Ουδετερότητα.

ΕΤΟΣ 2023

1.      Υποστήριξη των Δήμων-μελών του Δικτύου στην εκπόνηση των ΔηΣΜΕ (Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών), σύμφωνα με τις επιταγές που επιβάλλει ο νέος Κλιματικός Νόμος.

2.      Προετοιμασία για τη διεξαγωγή Συνεδρίων, με γενικό τίτλο Δράσεων “Κλιματική Ουδετερότητα. Από την φιλοδοξία στην Υλοποίηση”, μέσω των οποίων το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες συνεχίζει από το προηγούμενο έτος την ενημέρωση των Οργανισμών Τοπικής Aυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων και πολιτών σχετικά με τις ριζικές αλλαγές που επιφέρει ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Νομός και οι αντίστοιχοι Εθνικοί. Οι δράσεις με την μορφή συνεδρίων, ενημερωτικών παρουσιάσεων και διαλόγων, αναγνωρίζοντας ότι η υιοθέτηση και η αποτελεσματική εφαρμογή τέτοιων νόμων απαιτούν ευρεία πολιτική υποστήριξη και κοινωνική αποδοχή, στοχεύουν να παρουσιάσουν και εξετάσουν τους τομείς της ζωής μας που αλλάζουν ριζικά με την εφαρμογή του Κλιματικού Νόμου, τις μεθόδους εφαρμογής και τις επιπτώσεις στην ζωή όλων μας. Σε κάθε συνέδριο έχει σχεδιαστεί η παρουσίαση και συζήτηση ενός θέματος του Εθνικού Κλιματικού Νόμου :

• Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Διαχείριση επιπτώσεων ακραίων καιρικών φαινομένων.

• Αποδοτικότητα πόρων στην χρήση ορυκτών πόρων, συμμετοχή embodied carbon στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

• Ενεργειακή μετάβαση, ηλεκτροκίνηση και αποδοτικότητα πόρων.

3.      Πραγματοποίηση webinars, με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου, με τίτλο «Αόρατες αιτίες, ορατά αποτελέσματα. Διαχείριση φερτών υλών & ενσωμάτωση των υλικών στην αλυσίδα εφοδιασμού χαμηλών εκπομπών άνθρακα», για τη δράση του Δικτύου πάνω στη συλλογή, ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση φερτών υλών από φυσικές καταστροφές, το οποίο υλοποιείται στον Δήμο Αργιθέας Καρδίτσας.

4.      Πραγματοποίηση ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης, σε συνεργασία με το Δίκτυο Δήμων Περιοχής ΠΙΝΔΟΥ, με θέμα «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων. Εργαλείο καινοτομίας & άμεσης επανένταξης των Αγράφων στην αναπτυξιακή διαδικασία», στο πλαίσιο συμμετοχής των δύο Δικτύων στην Έκθεση ΑΤΤΙΚΑ ΕΧΡΟ 2023.

5.      Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θέρμου, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Συλλογικό Σύστημα Αχαιός, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Πράσινου Ταμείου, έκθεσης γλυπτών, με θέμα «Η αλήθεια των υλικών, τα τυφλά σημεία της ανάπτυξης και η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας», με στόχο την αποτύπωση μέσω των γλυπτών, θεμάτων σχετικών με την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική κρίση.

6.      Έγκριση εισόδου των δήμων Γορτυνίας και Αλεξανδρούπολης ως πλήρη μέλη στο Δίκτυο.

7.      Παρουσίαση της δράσης «Δημόσιος χώρος. Κοιτάξτε το μέλλον στα μάτια» στο Συνέδριο Αρχιτεκτονική Τοπίου στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την γνωστοποίηση και προώθηση της επαναχρησιμοποίησης των κατασκευαστικών αποβλήτων στην δημιουργία έργων τέχνης, συμβάλλοντας έτσι στην προσαρμογή των επιταγών της κλιματικής αλλαγής, στην προσαρμογή και στην αξιοποίηση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.

 

 Προγραμματισμός δράσεων έτους 2024

 

1.      Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ηράκλειας και του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες για την τεχνική υποστήριξη του Δήμου Ηράκλειας στην εκπόνηση των μελετών του έργου «Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών Άνθρακα του Δήμου Ηράκλειας».

2.      Διάλογος – ενημέρωση στον Δήμο Παρανεστίου με θέμα «Περιορίζοντας τον άνθρακα & κρατώντας τα φώτα ανάμενα. Επιπτώσεις και λύσεις για μια περιοχή που παρέχει άφθονη ενέργεια.» Φυσική Παρουσία και live streaming. Μαζί με την δράση σχεδιάζεται και διεξαγωγή Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Λιμνών.

3.      Δράσεις ενημέρωσης μαθητών για την κυκλική οικονομία με εκπαιδευτικά προγράμματα για τις τάξεις Γ’ Γυμνασίου & Α’ Λυκείου, προκειμένου να γίνουν κοινωνοί των σύγχρονων εξελίξεων και αναμένουμε το τέλος της πανδημίας προκειμένου να υλοποιηθούν.

4.      Πραγματοποίηση Διοικητικού Συμβουλίου στον Δήμο Λάρνακας τον Ιούλιο 2024. Παρουσίαση των δράσεων του δικτύου στο παγκόσμιο Συνέδριο που διοργανώνει η οργάνωση ΑΗΕΡΑ  στην Λάρνακα (περίοδος 21 – 27 Ιουλίου)

 

 ΑΡΧΕΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΛΙΜΝΕΣ

Επιμέλεια συγγραφής

Μαριάννα Καραχάλιου

Διευθύντρια Γραφείου Συντονισμού Δικτύου Πόλεων με Λίμνες