Λίμνη Ασωμάτων

Μόλις 8 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βέροιας βρίσκεται το φράγμα Ασωμάτων. Η Λίμνη Ασωμάτων είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Αλιάκμονα το 1985. Η έκτασή της είναι 2,6 τ.χλμ. Τα πλούσια νερά του ποταμού Αλιάκμονα σχηματίζουν μία γαλάζια λίμνη που κυκλώνεται από εύφορες πεδιάδες και χαμηλούς λοφίσκους. Η τεχνητή λίμνη των Ασωμάτων δημιουργήθηκε πριν από 24 χρόνια με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού, αλλά ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να τραβάει την προσοχή των περαστικών. Διασχίζοντας τη γέφυρα του Αλιάκμονα με το αυτοκίνητο, την προσοχή σας κλέβουν οι ζωηρές αντανακλάσεις των δέντρων στα ήσυχα νερά και καθώς στρίβετε δεξιά με προορισμό τη Σφηκιά και τα Ριζώματα θα μπείτε στον πειρασμό να σταματήσετε στον χώρο αναψυχής (δεξιά σας) για να θαυμάσετε τη λίμνη.

Στις περιοχές αυτές διαβιούν 215 είδη πουλιών, 35 είδη ψαριών, 15 είδη θηλαστικών και 17 είδη ερπετών. Επίσης φύονται σχεδόν 500 είδη φυτών. Πολλά είδη από τα παραπάνω είναι γνωστά για την μοναδικότητα τους αφού απαντώνται μόνο στην περιοχή των λιμνών.

Ο ΥΗΣ Ασωμάτων βρίσκεται 8 χιλιόμετρα περίπου νότια της Βέροιας. Ο ταμιευτήρας είναι ωφέλιμης χωρητικότητας 10 εκ. m3 και εφοδιάζει με νερό εφοδιάζει με νερό τον αντλητικό σταθμό του ΥΗΣ Σφηκιάς και ικανοποιεί αρδευτικές ανάγκες της περιοχής.

Copyright © lakesnetwork.org