Λίμνη Άλασσα – Φράγμα Κούρη

Η Τεχνητή λίμνη Κούρη είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Κύπρου που ανανεώνεται από το φράγμα του ποταμού Κούρη που είναι επίσης το μεγαλύτερο της νήσου. Η λίμνη έχει επιφάνεια 3,6 km² βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό κοντά στο χωριό Ύψωνας.

Η κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε το 1984 ολοκληρώθηκε το 1988 και λειτούργησε το 1989. Η κατασκευή του διήρκεσε τέσσερα χρόνια και κόστισε 29 εκατομμύρια λίρες. Είναι χωμάτινο έχει 110 μέτρα ύψος, χωρητικότητα 115,000,0000 m3. και καλύπτει έκταση 308 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο κεντρικός αγωγός έχει μήκος 110 χιλιόμετρα. Εκτός τα νερά του Κουρή εμπλουτίζεται και με τα νερά του Διάριζου μέσω σήραγγας, του Λιμνάτη του Κριού αλλά και από το φράγμα της Αρμίνου. Στα νερά του φράγματος βυθίστηκε το χωριό Αλάσσα οι κάτοικοι του οποίου μεταφέρθηκαν σε νέα τοποθεσία.

Τα ύδατα του φράγματος χρησιμοποιούνται για την άρδευση της επαρχίας Λεμεσού την υδροδότηση της πόλης της Λεμεσού ενώ σε περιόδους ανομβρίας με αγωγούς μεταφέρονται σε πολλές περιοχές της Κύπρου. Κατά τις υπερχειλίσεις του φράγματος διοργανώνεται γιορτή με πυροτεχνήματα. Η λίμνη είναι εμπλουτισμένη με ψάρια, λουτσιόπερκες, κυπρίνους, κοκκινοφτέρα, κουνουπιέριδες, λαβράκια και βλίκες.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Copyright © lakesnetwork.org