Προσαρμογή στην Νέα Πραγματικότητα

Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

#disasterMaterials4developoment


Οι πλημμύρες της τελευταίας περιόδου, ανέδειξαν εμφαντικά μια αναγκαιότητα. Την αντιμετώπιση της διαχείρισης των φερτών υλών – μπαζών που συσσωρεύονται κατακλύζοντας υποδομές και εκτάσεις, δημιουργώντας προβλήματα στο οδικό δίκτυο, στην κίνηση των οχημάτων των σωστικών συνεργείων και των νοσοκομειακών μονάδων προς και από την πληγείσα περιοχή.

Η Αργιθέα στην «καρδιά» των Θεσσαλικών Αγράφων στη Νότια Πίνδο, μια αμιγώς ορεινή περιοχή με ιδιαίτερα φυσικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά όπως το έντονο ανάγλυφο και το δριμύ κλίμα αλλά και με “εύθραυστο” χαρακτήρα λόγω των ορεινών οικοσυστημάτων είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις διακυμάνσεις του κλίματος και κατ’ επέκταση στην εμφάνιση ακραίων φυσικών συμβάντων. Μια περιοχή, η οποία πλήττεται από συνεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο «Ιανός» που αποτέλεσε το πλέον καταστροφικό φυσικό συμβάν που γνώρισε η περιοχή για πάνω από έναν αιώνα, δοκίμασε κυριολεκτικά σε μεγάλο βαθμό τις αντοχές των πολιτών και των υποδομών.

Ολοκληρωτική καταστροφή μεγάλων τμημάτων των κεντρικών οδικών δικτύων, ισοπέδωση γεφυρών, πλήρης κατάρρευση των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου, απώλεια της ηλεκτροδότησης, μεταβολές στα τοπία με αποκόλληση βουνοπλαγιών, υπερχείλιση ποταμών, απειλή οριστικής πτώσης των ημιτελών έργων στο φράγμα Συκιάς στον ποταμό Αχελώο, δημιουργία νέων κοιτών από τις τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών ήταν ορισμένα από τα αποτελέσματα που άφησε στο πέρασμα του ο χαοτικός τυφώνας.

Μέσα στην επόμενη χρονιά , το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, σε συνεργασία με τον Δήμο Αργιθέας υλοποιεί ένα εμβληματικό έργο για την περιοχή, το πρώτο έργο του ευρύτερου σχεδιασμού του Δήμου μας με τίτλο “Τοπικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή”.

Με την βοήθεια του Πράσινου Ταμείου, στο πλαίσιο του προγράμματός του “Καινοτόμες δράσεις με τους Πολίτες”, ο Δήμος Αργιθέας θα δημιουργήσει μονάδα διαχείρισης φερτών υλών που προέρχονται από Φυσικές καταστροφές. Σε ιδιόκτητο χώρο του Δήμου, με υποδομή και διαχείριση τελευταίας γενιάς και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής και έχοντας εξασφαλίσει την επιστημονική συνδρομή του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κ. Εύθυμη Λέκκα.

Το έργο αυτό είναι το πρώτο που υλοποιείται στην Ελληνική επικράτεια με αποκλειστικό σκοπό την διαχείριση της συσσώρευσης των φερτών υλών από την εκδήλωση ενός ακραίου φυσικού φαινομένου, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των υλών αυτών, και  μέτρηση δεικτών υπολογισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της αποδοτικότητας των πόρων σύμφωνα με τον υπολογισμό που προβλέπεται από την Εurostat και τα UN-2030.

Σε ιδιόκτητο χώρο του Δήμου Αργιθέας , στην περιοχή Αργύρη, μακριά από οποιαδήποτε ενόχληση που ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργηθεί, θα εγκατασταθεί ο απολύτως απαραίτητος ΚΙΝΗΤΟΣ μηχανολογικός εξοπλισμός , για την συγκέντρωση, διαλογή και διαχείριση των φερτών υλών που συσσωρεύονται κατά την εκδήλωση ενός ακραίου φυσικού φαινομένου. Τα υλικά που θα παράγονται από την διαδικασία αυτή θα επαναχρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Αργιθέας.

Στόχος είναι να επιλυθεί και να επιλύεται κάθε φορά που δημιουργείται το μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης των φερτών υλών-μπαζών, που συσσωρεύονται εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής.

Και ακόμα, το έργο αυτό να αποτελέσει πιλοτική δράση που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν όλοι οι Δήμοι – Μέλη του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Γνωρίζουμε ότι  δεν μπορούμε να είμαστε 100% προστατευμένοι και ετοιμοπόλεμοι σε έναν ακραίο φυσικό κίνδυνο. Μπορούμε όμως αν αποτρέψουμε το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων αν έχουμε σχεδιάσει την αντίδραση μας και έχουμε προετοιμαστεί να την αντιμετωπίσουμε. Με τα εργαλεία που μας προσφέρει η τεχνολογία , όπως τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, την χαρτογράφηση, τα μοντέλα πλημμυρών έχουμε την δυνατότητα να σχεδιάσουμε εκ των προτέρων την αποφυγή της ζημίας αλλά και την αντιμετώπιση της όταν το φαινόμενο εξελιχθεί. Και βέβαια έχοντας εμείς σχεδιάσει και αποφασίσει πως θα αντιδράσουμε σε ένα φυσικό ακραίο γεγονός, έχουμε λάβει υπόψη μας τις τοπικές συνθήκες και τις τοπικές ανάγκες και μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, σε συντομότερο χρόνο.


Credit: Ανδρέας Στεργίου

Credit: Ευθύμης Λέκκας


Χρηματοδότηση :

                   

“Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες”

Copyright ©2021 lakesnetwork.org

Copyright © lakesnetwork.org