Skip to main content

Δήμος Pustec – Αλβανία

Bashkia Pustec, γνωστός επίσημα ως Komuna Liqenas από το 1973 έως το 2013, είναι Δήμος στην Επαρχία Korçë της Αλβανίας. Ο πληθυσμός στην απογραφή του 2011 ήταν 3,290 άτομα σε μια επιφάνεια 198.68 km2.

Αποτελείται από 9 χωριά, που περιλαμβάνει τις περιοχές κατά μήκος της Αλβανικής, νοτιοδυτικής ακτής της Λίμνης Πρέσπας. Είναι μέρος της επονομαζόμενης περιοχής Mala Prespa.

Ο Δήμος Pustec βρίσκεται στην νοτιοδυτική ακτή της Λίμνης Πρέσπας, είναι το πιο κοντινό χωριό στο νησί του Maligrad. Είναι σε ύψος 861 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα βορειοανατολικά, κατά μήκος της λίμνης, βρίσκεται το χωριό Šulin, ενώ στα νοτιοανατολικά το χωριό Leska.

Ο Δήμος Pustec και η περιβάλλουσα περιοχή βρίσκονται μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Πρέσπας.

Πρέσπα είναι το όνομα δύο λιμνών γλυκού νερού στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που μοιράζεται από κοινού με την Αλβανία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Από τη συνολική επιφάνεια, 176,3 km2 (68,07 τετραγωνικά μίλια) ανήκουν στην ΠΓΔΜ, 46.3 km2 (17.88 τετραγωνικά μίλια) στην Αλβανία και 36.4 km2 (14.05 τετραγωνικά μίλια) στην Ελλάδα. Είναι οι υψηλότερες τεκτονικές λίμνες στα Βαλκάνια, που βρίσκονται σε υψόμετρο 853 μέτρα (2798 πόδια).

Η Μεγάλη Πρέσπα κατανέμεται μεταξύ της Αλβανίας, της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Η λίμνη Μικρή Πρέσπα κατανέμεται μόνο ανάμεσα στην Ελλάδα (138 km2 η λεκάνη απορροής και 42.5 km2 η επιφάνειά της) και την Αλβανία (51 km2  η λεκάνης απορροής και 4.3 km2 η επιφάνειά της).

Η περιοχή περιλαμβάνει τρία Εθνικά Πάρκα που βρίσκονται στην Αλβανία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή των Πρεσπών είναι η Resen στην ΠΓΔΜ. Το 2014, το Διασυνοριακό Απόθεμα της Οχρίδας-Πρεσπών μεταξύ της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ προστέθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεματικών Βιόσφαιρας της UNESCO.

Τον 10ο αιώνα ο Τσάρος Σαμουήλ έχτισε το φρούριο και την εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου σε ένα νησί που ονομάζεται Άγιος Αχίλλειος στη Μικρή Πρέσπα, στην ελληνική πλευρά των συνόρων. Το μεγαλύτερο νησί της λίμνης της Μεγάλης Πρέσπας, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ονομάζεται «Golem Grad» («Μεγάλη Πόλη»), και το νησί «Zmiski Ostrov». Το άλλο νησί, το «Mal Grad», («Μικρή Πόλη», στην Αλβανία) είναι η περιοχή ενός ερειπωμένου μοναστηριού του 14ου αιώνα αφιερωμένο στον Άγιο Πέτρο. Σήμερα, και τα δύο νησιά είναι ακατοίκητα.

Επειδή η Λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας βρίσκεται περίπου 150 μέτρα πάνω από τη λίμνη της Οχρίδας, η οποία βρίσκεται μόλις 10 χλμ δυτικά, τα νερά της τρέχουν μέσα από υπόγεια κανάλια και προκύπτουν από πηγές που τροφοδοτούν ρυάκια που καταλήγουν στη λίμνη της Οχρίδας.

Για πολλά χρόνια, το ελληνικό τμήμα των Λιμνών των Πρεσπών ήταν μια αραιοκατοικημένη, στρατιωτικά ευαίσθητη περιοχή, η οποία απαιτούσε ειδική άδεια για τους ξένους για να το επισκεφθούν. Υπήρξαν σκληρές μάχες κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και ένα μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού στη συνέχεια μετανάστευσε για να ξεφύγει από την ενδημική φτώχεια και τις πολιτικές διαμάχες. Η περιοχή που απέμεινε ελάχιστα αναπτύχθηκε μέχρι το 1970, όταν άρχισε να προωθείται ως τουριστικός προορισμός. Με μια αφθονία σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, η περιοχή κηρύχθηκε Διακρατικό Πάρκο το 2000. Το 1999 η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών έλαβε το Βραβείο Ραμσάρ για τη Διατήρηση των Υγροτόπων για τις προσπάθειες διατήρησής της σχετικά με την περιοχή της λίμνης Πρέσπας-Ραμσάρ, και τελικά συμπεριλήφθηκε στις 3 Ιουλίου του 2013.