Skip to main content

Λίμνη Κερκίνη

Οι ιστορικοί των αρχαίων χρόνων αναφέρουν τη λίμνη Κερκίνη για πρώτη φορά με το όνομα «Πρασσιάδα» και την τοποθετούν στο βορειοδυτικό τμήμα της πεδιάδας των Σερρών. Πυκνά δάση από βελανιδιές, οξιές, πεύκα και καστανιές σκέπαζαν τα βουνά και τους λόφους, στους οποίους ζούσαν κάπροι, ελάφια, αρκούδες, τεράστιοι ταύροι, λεοπαρδάλεις, λύγκες και λιοντάρια. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, λιοντάρια επιτέθηκαν στις καμήλες του Ξέρξη κατά το πέρασμα του Περσικού στρατού από το Στρυμόνα. Η λίμνη και τα έλη της πρόσφεραν τις πρώτες ύλες εξασφαλίζοντας την επιβίωση των κατοίκων. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, περίπου 85.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή προσπαθώντας να επιβιώσουν κάτω από σκληρές συνθήκες.

Η ορμή του ανεξέλεγκτου ποταμού Στρυμόνα κατέστρεφε καλλιέργειες και οικισμούς, ενώ η ελονοσία θέριζε τις ανθρώπινες ψυχές. Ως αποτέλεσμα το 20% των προσφύγων πέθανε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ελληνική κυβέρνηση, ανέθεσε το 1928 στην Αμερικανική εταιρεία JohnMonks- Ulen&Co την υλοποίηση εξυγιαντικών έργων στην πεδιάδα των Σερρών. Έτσι, το 1932 παραδίδεται το πρώτο φράγμα δίπλα στο χωριό Λιθότοπο, δημιουργώντας τον τεχνητό ταμιευτήρα της λίμνης Κερκίνης και αποστραγγίζοντας ταυτόχρονα τη λίμνη Αχινού και τις ελώδεις εκτάσεις στην πεδιάδα. Λόγω της μεταφοράς και απόθεσης στη λίμνη μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλών από τον ποταμό, έγινε επιτακτική η ανάγκη κατασκευής νέου υψηλότερου φράγματος, καθώς επίσης και η ανύψωση και επέκταση των αναχωμάτων. Τα έργα αυτά ολοκληρώθηκαν το 1982, με αποτέλεσμα την αύξηση της δυνατότητας αποθήκευσης μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού για άρδευση και τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας της πεδιάδας. Η λίμνη έχει σχήμα «αχλαδιού», με κορυφή το φράγμα κοντά στο χωριό Λιθότοπο. Το μέγιστο μήκος της είναι περίπου 15km, το μέγιστο πλάτος 8,5km ενώ το βάθος κυμαίνεται από 1 έως 10m. Η επιφάνεια της αυξομειώνεται ανάλογα με την εποχή, από 55 έως 73km2.

H λίμνη Κερκίνη είναι ένα πολύτιμο οικοσύστημα με πολλαπλά οφέλη και πλήθος αξιών. Οι κυριότερες είναι:

  • Αντιπλημμυρική: Διαδραματίζει καίριο αντιπλημμυρικό ρόλο συγκρατώντας τα νερά του Στρυμόνα και αποτρέποντας τον κίνδυνο πλημμύρας στο χαμηλότερο τμήμα της πεδιάδας των Σερρών.
  • Αρδευτική: Παρέχει νερό για άρδευση σε μεγάλο μέρος του νομού Σερρών, ο οποίος έχει έντονο γεωργικό χαρακτήρα και είναι από τους πιο παραγωγικούς της χώρας.
  • Αλιευτική: Είναι από τις πλουσιότερες σε ψάρια λίμνες στην Ελλάδα και αρκετοί από τους κατοίκους των παραλίμνιων κοινοτήτων ασχολούνται με την αλιεία.
  • Βιοποικιλότητα: H ύπαρξη της λίμνης και της υγροτοπικής βλάστησης προσφέρει τροφή και καταφύγιο σε πολλά είδη της άγριας ζωής. Αποτελεί έναν από τους 10 Υγρότoπoυς Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας (γνωστοί και ως Υγρότoπoι Ramsar) και προστατεύεται και από άλλες διεθνείς συνθήκες (αποτελεί Περιοχή Ειδικής Προστασίας (SPA) και περιλαμβάνεται επίσης στο Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών Natura 2000). Είναι από τους πλουσιότερους υγροτόπους της Ελλάδας από ορνιθολογική άποψη με περισσότερα από 300 είδη πουλιών, καθώς αποτελεί την πιο σημαντική περιοχή διαχείμασης και μετανάστευσης του Aργυροπελεκάνου σε όλη την Ευρώπη (είναι μία από τις 196 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας (IBA). Η λίμνη φιλοξενεί τουλάχιστον 58 είδη θηλαστικών, 12 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών, 31 είδη ψαριών και έχει τη μεγαλύτερη σε έκταση υδάτινη περιοχή της Ελλάδας που καλύπτεται από νούφαρα. Γύρω από τη λίμνη ζει ο μεγαλύτερος αριθμός νεροβουβαλιών της Ελλάδας (500 περίπου), που αποτελεί τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας. H συνύπαρξη ψαράδων και πελεκάνων και η χειμερινή εικόνα των ψαράδων που θρέφουν τα μεγαλοπρεπή αυτά πουλιά, δηλώνουν με τον πιο εμφανή τρόπο την αρμονική αλληλεξάρτηση ανθρώπου και οικοσυστήματος.
  • Εκπαιδευτική: Προσφέρεται για την άσκηση περιβαλλοντικής δημιουργικής εκπαίδευσης σε μαθητές και επισκέπτες.
  • Αναψυχής: Μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη ξεκούραση και γαλήνη και να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης ήπιων οικολογικών τουριστικών δραστηριοτήτων.
  • Επιστημονική: Αποτελεί σημαντικό πεδίο επιστημονικής έρευνας για τους υγροτόπους, τη διαχείρισή τους και τις ανθρωπογενείς επιδράσεις πάνω στις λειτουργίες τους, εξαιτίας της ποικιλότητας του βιολογικού της πλούτου και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

 Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης

Τον Οκτώβριο του 2005, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Σουφλιά, το ελληνικό τμήμα της λεκάνης απορροής της λίμνης Κερκίνης που βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχές του Νομού Σερρών (Δήμοι Ηράκλειας, Κερκίνης, Πετριτσίου και Σιδηροκάστρου και οι Κοινότητες Αγκίστρου και Προμαχώνα) χαρακτηρίστηκε ως «Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης». Με έκταση 850.000 στρέμματα και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, η ευρύτερη περιοχή της λίμνης αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας.

 Δραστηριότητες- αγροτουρισμός

Οι δυνατότητες ξενάγησης και ενημέρωσης που προσφέρονται στην ευρύτερη περιοχή του υγρότοπου από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς έχουν αυξηθεί τα τελευταία έτη. Έτσι λοιπόν αυτοί που επισκέπτονται τη λίμνη μπορούν να ασχοληθούν με: Παρατήρηση πουλιών, βαρκάδα, πεζοπορία, ορειβασία, φωτογραφία φύσης, ψάρεμα, ποδηλασία, κανό, ιππασία, κλπ.