Δήμος Ηράκλειας

Στην καρδιά της Μακεδονίας, στο ΒΔ άκρο του Νομού Σερρών και στην αγκαλιά της εύφορης κοιλάδας του ποταμού Στρυμόνα, βρίσκεται ο Δήμος Ηράκλειας. Περιβάλλεται από τους δήμους Σερρών και Σιντικής και από τους γειτονικούς νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, ενώ απέχει από τα αστικά κέντρα των Σερρών και της Θεσσαλονίκης 15 και 65 χλμ αντίστοιχα και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Χαρακτηρίζεται από το έντονο πεδινό τοπίο με τις ποικιλόμορφες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και από τη μοναδική σε κάλλος και περιβαλλοντική αξία λίμνη Κερκίνη. Επίσης περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους των Κρουσσίων και του Βερτίσκου, (με τα δημοτικά δάση του Λιθοτόπου, του Στρυμονικού και του Καλοκάστρου). Μετά τις τελευταίες μεταβολές στη διοικητική διάρθρωση της χώρας, ο δήμος Ηράκλειας περιλαμβάνει 21 κοινότητες, κάθε μία από τις οποίες έχει τη δική της ιστορική και πολιτισμική διαδρομή και διατηρεί το δικό της παραδοσιακό και εθιμοτυπικό χρώμα, δημιουργώντας ένα πλαίσιο γόνιμων πολυπολιτισμικών ανταλλαγών.

Σύμφωνα με την απογραφή της Εθνικής Στατιστικής Αρχής το 2011 ο δήμος Ηράκλειας, έχει μόνιμο πληθυσμό 21.400 κατοίκους και έκταση 448.790 στρ., από τα οποία το 44% αποτελείται από γεωργικές εκτάσεις και το 18% από δασικές.

Ο δήμος Ηράκλειας συστάθηκε από τη συνένωση των 3 προϋπαρχόντων Καποδιστριακών δήμων της Ηράκλειας, της Σκοτούσσης και του Στρυμονικού. Υπάγονται σε αυτόν οι τοπικές κοινότητες Βαλτερού, Δασοχωρίου (με τον οικισμό Ψωμοτοπίου), Καρπερής, Κοίμησης, Λιθοτόπου, Λιμνοχωρίου, Ποντισμένου (με τον οικισμό Σιμώνα), Χρυσοχωράφων, Σκοτούσσης, Αμμουδιάς, Γεφυρουδίου, Μελενικιτσίου, Νέας Τυρολόης, Παλαιοκάστρου, Στρυμονικού, Ζευγολατειού, Καλοκάστρου (με τον οικισμό Κεφαλοχωρίου), Λιβαδοχωρίου (με τον οικισμό Βαρικού) Τριάδος και Χειμάρρου. Έδρα του δήμου είναι η δημοτική κοινότητα Ηράκλειας.

Copyright © lakesnetwork.org