Skip to main content

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών. Δύο λέξεις πολλές έννοιες και ερμηνείες», 30-31/10/2021, Ιωάννινα, Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, Δήμος Ιωαννιτών, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου Συνεδρίου με τίτλο «Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών. Δύο λέξεις πολλές έννοιες και ερμηνείες» που διοργάνωσαν το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.

Το Συνέδριο ήταν η πρώτη εκδήλωση του Δικτύου με φυσική παρουσία, μετά από περίπου δύο χρόνια λόγω πανδημίας και στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δήμαρχος Δωρίδος, κ. Γεώργιος Καπεντζώνης, ο οποίος επεσήμανε το διττό στόχο λειτουργίας του Δικτύου, για Προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων και ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών.  Η αειφόρος διαχείριση των λιμνών αποτελεί κοινό στόχο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και όλων των Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Επίσης ο κ. Καπεντζώνης τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων από την πολιτεία για την μείωση του κόστους ενέργειας ειδικά στους Δήμους, που θα επιφέρουν και μείωση δαπανών για τους πολίτες, όσον αφορά τα ανταποδοτικά.

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, κ. Βασίλης Βλέτσας, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς όλης της Ηπείρου, και την ανάδειξη του πανέμορφου οικοσυστήματός της. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, αποτελεί η συνεχής υποβάθμιση των νερών της λίμνης από άστοχες ανθρώπινες παρεμβάσεις  των παρελθόντων χρόνων μέχρι σήμερα. Στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της συλλογικής και ενεργής προσπάθειας τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και των πολιτών. Ο κ. Βλέτσας τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό, θα παίξει η αναγνώριση συγκεκριμένου ρόλου στο Δήμο Ιωαννιτών, στον συντονισμό και στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προστασία και την ανάδειξη της λίμνης καθώς και της παραλίμνιας περιοχής.

Ο κ. Βλέτσας εκπροσώπησε στο Συνέδριο τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απουσίαζε και ευχαρίστησε τους Συνέδρους μέσω βίντεο χαιρετισμού που απηύθυνε. Ο κ. Ελισάφ τόνισε τη μεγάλη σημασία της λίμνης Παμβώτιδας για ολόκληρη την περιοχή και τον μεγάλο αγώνα που πραγματοποιείται, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, κ. Φίλιππος Φίλιος, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο και υπογράμμισε τη δυνατότητα ωρίμανσης έργων μέσω του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες για την προστασία και ανάδειξη των λιμναίων οικοσυστημάτων, με στόχο τη χρηματοδότηση τους από το επόμενο ΕΣΠΑ. Αυτό ισχύει σίγουρα για τη Λίμνη Παμβώτιδα, μιας και στον τομέα των μελετών έργων τα πράγματα έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος ανέφερε ότι τα πορίσματα του Συνεδρίου θα διαβιβαστούν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, ο Βουλευτής ΝΔ Ιωαννίνων, κ. Σταύρος Καλογιάννης, η Βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Μερόπη Τζούφη, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Αριστείδης Τασιός και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης.

Βίντεο-χαιρετισμούς απέστειλαν, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Α’ Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υδατικών Πόρων της Βουλής κ. Χαρά Καφαντάρη. Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  και Β’ Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υδατικών Πόρων της Βουλής κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης.

Από τις Βρυξέλλες απέστειλαν χαιρετισμούς με βίντεο – μηνύματα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, οι Ευρωβουλευτές της Ν.Δ κ.κ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Ευρωβουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Έλενα Κουντουρά καιοΕυρωβουλευτήςτου ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.

Μήνυμα με ξεχωριστό νόημα για μελλοντικές συνεργασίες, απέστειλαν η Κρατική Εταιρεία Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων και άγριας ζωής της Φινλανδίας και η Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Δασών της Εσθονίας.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου βραβεύθηκαν οι Γιαννιώτες αθλητές Στέφανος Ντούσκος, Χρυσός Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας, ο Χάλκινος Παραολυμπιονίκης Άρσης Βαρών Δημήτρης Μπακοχρήστος, και η Παραολυμπιονίκης Σφαιροβολίας Ανθή Λιάγκου. Βραβεύθηκαν επίσης οι προπονητές και τα σωματεία των αθλητών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες, καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί σε παραλίμνια οικοσυστήματα, και εισηγήσεις αναφορικά με τα σχέδια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Όλοι συμφώνησαν ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στις παραλίμνιες περιοχές θα κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση για το Σύμφωνο Δημάρχων, που αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια, τις δυνατότητες άθλησης και ψυχαγωγίας στο λιμναίο και παραλίμνιο περιβάλλον με την παρουσίαση καλών πρακτικών, τη διαχείριση και αποκατάσταση των λιμναίων οικοσυστημάτων με έμφαση στο ρόλο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ από τους φορείς διαχείρισης. Επίσης τις προϋποθέσεις, τις προοπτικές και τα οφέλη από τη λειτουργία των υδατοδρομίων σε λίμνες, που παρουσιάστηκαν αναλυτικά από στελέχη της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», η οποία έχει αδειοδοτήσει τα τρία πρώτα Υδατοδρόμια στην Ελλάδα (Υ/Δ Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) και περαιτέρω υλοποιεί τον στρατηγικό στόχο δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων στον άξονα της Δυτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου υδατοδρομίου στη λίμνη (Υδατοδρόμιο Ιωαννίνων). Το υδατοδρόμιο Ιωαννίνων θα αποτελέσει τον «οδηγό» για την αδειοδότηση υδατοδρομίων στις υπόλοιπες λίμνες ανά την Ελληνική Επικράτεια.

Ο γόνιμος και δημιουργικός διάλογος που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου είχε ως αποτέλεσμα να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, που θα αποτελέσουν μέρος διεκδικήσεων και μελλοντικών σχεδιασμών των διοργανωτών.

Υποδειγματική ήταν η φιλοξενία που επιφύλαξαν και οι τρεις συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, για όλους τους συμμετέχοντες. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα πανέμορφα σημεία της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς και την ξεχωριστή λίμνη Παμβώτιδα, με το εκπληκτικό Νησί των Ιωαννίνων. Ακόμα περιηγήθηκαν στο περίφημο Κάστρο και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας της πόλης, στο μαγευτικό Σπήλαιο Περάματος και παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων στη λίμνη Παμβώτιδα.

Πληροφορίες

Δίκτυο : Μαριάννα Καραχάλιου, τηλ. 2634.350028, E-mail: info@lakesnetwork.org

Δήμος Ιωαννιτών:  Μαρία Παχιού, τηλ. 2651.361800, E-mail: mariapahiou@gmail.com

Φορέας Διαχείρισης: Κατερίνα Χιωτέλλη,  τηλ. 2651.021834, E-mail: malpi@otenet.gr

Συνημμένο το Πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab