Skip to main content

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Περιήγηση στη Λίμνη των Κρεμαστών το Σάββατο 13 Ιουνίου και Διαδικτυακή Εκδήλωση τη Δευτέρα 15 Ιουνίου

Εκπρόσωποι του πολιτικού και αυτοδιοικητικού κόσμου των Δήμων Καρπενησίου, Αγράφων, Αγρινίου και Αμφιλοχίας και των Περιφερειών Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας καθώς και εκπρόσωποι φορέων και μέσων ενημέρωσης έδωσαν χθες Σάββατο 13 Ιουνίου 2020, το «παρών» στην περιήγηση με σκάφη στην Λίμνη Κρεμαστών.

Η περιήγηση συνδιοργανώθηκε από τον «Σύλλογο Φίλων Γέφυρας Μανώλη», την Εθελοντική Πολιτιστική Ομάδα που δραστηριοποιείται στην Κοιλάδα του Αχελώου και την Αντιπεριφέρεια της Π.Ε Ευρυτανίας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την αξιοποίηση της λίμνης και την ανάδειξη της ιστορικής Γέφυρας Μανώλη.

Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες εκπροσώπησαν ο Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου και Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Δημήτρης Σκορδόπουλος καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Δικτύου και Δημοτικός Σύμβουλος Ζηρού, κ. Βασίλης Παπαβασιλείου.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σημειώνει πως σταθερά εστιάζει σε ζητήματα που απασχολούν τους τομείς της υπαίθρου ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας στηριζόμενη στη μελέτη για την Λίμνη Κρεμαστών θέτει ως στρατηγικό στόχο την τουριστική και αγροτική ανάπτυξη της περιοχής μέσα από ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις. Παράλληλα επιδιώκει την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

Στη χθεσινή εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ των άλλων, η Υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, οι βουλευτές κ.κ  Γ. Βαρεμένος, Θ. Μωραϊτης , Γ. Κοντογεώργος, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γιώργος Κατσούλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Δυτικής Ελλάδας κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Σπ. Φλώρος κ.α.

H Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε πως “οι δυο διαδρομές πλεύσης στη Λίμνη Κρεμαστών που προγραμμάτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Αριστείδης Τασιός παρουσία του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, μας έδωσαν την ευκαιρία να συζητήσουμε τον στρατηγικό στόχο της τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής μέσα από ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις καθώς και την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων“.

Σε πρότασή του ο “Σύλλογος Φίλων Γέφυρας Μανώλη”, του αρχαιότερου γεφυριού της Ευρυτανίας, δια του εκπροσώπου του, κ. Γρηγόρη Φέρρα, τονίζει την έκδηλη ανάγκη να θεσπιστούν κωπηλατικοί αγώνες στη Λίμνη Κρεμαστών: «Η πολυπόθητη ανάπτυξη θεωρούμε ότι θα έρθει μόνο με την σύμπλευση των Δήμων της περιοχής, φορέων αλλά και πολιτών. Έχοντας κάνει αρκετές προτάσεις στο παρελθόν, θεωρούμε επιβεβλημένη πρόταση να δημιουργηθούν κωπηλατικοί αγώνες στη λίμνη, αφού πρωτίστως δημιουργηθεί ένα Εθνικό Προπονητικό Κέντρο Κωπηλασίας στο Δήμο Αγράφων σε παράλληλη σύμπλευση με τον Δήμο Καρπενησίου και αν δύναται με τους όμορους Δήμους του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Ο λόγος αφορά τις υποδομές για την φιλοξενία αθλητών, η ανάπτυξη επιχειρήσεων γύρω από την λίμνη καθώς η συγκεκριμένη πρόταση εάν υλοποιηθεί θα φέρει διαδοχική ανάπτυξη με εναλλακτικές μορφές τουρισμού και πλήθος δραστηριοτήτων».

Στο ίδιο πλαίσιο τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα την «Αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών – Η επόμενη μέρα». Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας με τους κ.κ Δημάρχους των όμορων Δήμων στη λίμνη να έχουν τον πρώτο λόγο, αποτυπώνοντας ο καθένας τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν με τη λίμνη και την παραλίμνια περιοχή των Κρεμαστών. Επίσης παρουσιάστηκαν από όλους προτάσεις τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής, καθώς και των σπουδαίων πολιτιστικών μνημείων.

Στη διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Δωρίδος, κ. Γιώργος Καπεντζώνης, ο οποίος εκδήλωσε την ένθερμη υποστήριξη του Δικτύου στους Δήμους-Μέλη του, που είναι όμοροι στη λίμνη Κρεμαστών, τους στόχους των οποίων θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε. Ο κ. Καπεντζώνης τόνισε ότι πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή τηλεδιάσκεψη καθώς και την περιήγηση του Σαββάτου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία αποτελεί επίτιμο μέλος του Δικτύου Λιμνών, πρέπει να επικροτούνται και να στηρίζονται, καθώς βοηθούν σημαντικά στην ανάδειξη και ανάπτυξη των φυσικών τοπίων που ανήκουν στα διοικητικά της όρια.