ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ video: Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΟΥ, 16.07.23

Τα απόβλητα γίνονται περιβαλλοντική τέχνη, σε δημόσιους χώρους του ιστορικού Δήμου Θερμού. Εναρκτήρια Δράση Κυκλικής Οικονομίας του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», για την Επανάχρηση των Κατασκευαστικών Αποβλήτων Συνδιοργανώνουν: «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», Δήμος Θερμού.

Συμμετέχουν: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) «ΑΧΑΙΟΣ». Με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου.

Μπάζα και σκουπίδια, υλικά και αντικείμενα που έχουν κλείσει τον χρηστικό τους κύκλο και μέχρι τώρα επιβαρύνουν το περιβάλλον γίνονται η βασική ύλη καλλιτεχνικών συνθέσεων και δημιουργίας έργων τέχνης στο δημόσιο χώρο, ώστε να εκπέμπουν δυνατά μηνύματα ευαισθητοποίησης, πρόληψης και κινητοποίησης υπέρ του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της δράσης με τον κεντρικό τίτλο: «Μετασχηματισμός: η τέχνη ως οικολογική υπενθύμιση για την κλιματική αλλαγή».

Η πρωτοποριακή και καινοτόμος δράση, που υλοποιεί το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» ξεκίνησε από τον Δήμο Θερμού της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας, με έργα τέχνης από μεταλλικά απόβλητα. Θα συνεχιστεί σε συνεργασία με τους Δήμους Μέλη του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» και φορείς της πολιτείας, αυτοδιοίκησης, επιστήμης, τεχνολογίας, οικολογίας και της κοινωνίας των πολιτών σε περιοχές όλης της Ελλάδας και της Κύπρου. Κάθε φορά με ξεχωριστή θεματολογία στη δημιουργία των έργων τέχνης και χρήση διαφορετικών υλικών αποβλήτων, ωστόσο με ενιαίο και σταθερό στόχο, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική κρίση και την αναγκαιότητα της κυκλικής οικονομίας, μέσω επανάχρησης των κατασκευαστικών αποβλήτων όλων των κατηγοριών.

Ομάδα καλλιτεχνών, υπό την επίβλεψη του Δημήτρη Κρέτση Εικαστικού, Αποφοίτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), συνέθεσαν και δημιούργησαν έργα τέχνης σε επιλεγμένους δημόσιους χώρους στον Δήμο Θερμού, με την χρήση υλικών μεταλλικών αποβλήτων, που συγκεντρώθηκαν από το φυσικό περιβάλλον, όπου κατέληξαν μετά από την ανθρωπογενή παρέμβαση.

Η εναρκτήρια παρουσίαση της δράσης «Μετασχηματισμός: η τέχνη ως οικολογική υπενθύμιση για την κλιματική αλλαγή», και η πρώτη γνωριμία του κοινού με τα έργα των καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκε σε δημόσια ανοιχτή Εκδήλωση- Επιστημονική Εσπερίδα, στον Δήμο Θερμού, την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, με ώρα έναρξης στις 7 μμ. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», ο Δήμος Θερμού με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) «ΑΧΑΙΟΣ» και την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επιστημονικές ομιλίες, χαιρετισμούς εκ μέρους θεσμικών εκπροσώπων της πολιτείας και των διοργανωτών, όπως επίσης η προβολή διαδραστικού οπτικοακουστικού υλικού και κορύφωση της εκδήλωσης με ζωντανή μουσική συναυλία από την μπάντα MORENΑ.

Copyright © lakesnetwork.org