Διημερίδα για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, το Σύμφωνο Δημάρχων, τις Φυσικές Καταστροφές και το Οικοσύστημα της Λίμνης Κερκίνης

Διημερίδα διοργάνωσαν στην Ηράκλεια Σερρών, ο Δήμος Ηράκλειας και το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, την υποστήριξη και συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Αντιπολίτευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα, καθώς και επιστημόνων με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αντικείμενο του συνεδρίου με θέμα: «Εθνικός Κλιματικός Νόμος, Σύμφωνο Δημάρχων, Φυσικές Καταστροφές, Οικοσύστημα Λίμνης Κερκίνης», ήταν οι προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση για την Πολιτεία και ειδικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και οι υποχρεώσεις και οι δυνατότητες που διανοίγονται για τους Δήμους προκειμένου να ανταποκριθούν στις επιταγές του νέου κλιματικού νόμου. Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος ανήγγειλε την ψήφιση του κλιματικού νόμου τις επόμενες ημέρες. Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης νέα γενιά αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία πολιτών και υποδομών ύψους 1,3 δις ευρώ σε όλη τη χώρα, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ άλλα 500 εκατ. διατίθενται για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται από τους παραχωρησιούχους.

Ο Βουλευτής Σερρών κ. Λευτέρης Αβραμάκης σημείωσε ότι η ανάγκη για πράσινη ανάπτυξη είναι πιο ισχυρή από ποτέ, τόνισε ωστόσο ότι η μετάβαση δεν πρέπει να γίνει με τρόπο άναρχο, βίαιο και χωρίς προστασία των περιοχών Natura.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, παρουσίασε σημεία του Περιφερειακού Σχεδίου δράσης και παραδείγματα υλοποίησής του.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και π. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση του σήμερα που ξεκίνησε χθες και πως επιδρά στο αύριο, τη συνέδεσε με την ενεργειακή κρίση του σήμερα, τις γεωπολιτικές στρατηγικές τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας στο όλο αυτό πλέγμα.

Ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Στάθης Σταθόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προγράμματα απολιγνιτοποίησης και στο σχέδιο ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης, με την εκπόνηση δημοτικών σχεδίων κατασκευής δικτύων φόρτισης με σεβασμό στις ανάγκες κυκλοφορίας των πολιτών και ειδικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων.

Ακολούθησαν επιστημονικές παρουσιάσεις, από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμιο Λέκκα σχετικά με τις φυσικές καταστροφές που μας κυκλώνουν. Τον Διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου κ. Θοδωρή Κολυδά για τον  ρόλο της έγκαιρης προειδοποίησης και ενημέρωσης, στην αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που είναι επιταχυνόμενες. Η επιστημονική συνεργάτης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες κ. Έλενα Μουρελάτου παρουσίασε τη λύση που εφαρμόστηκε στον Δήμο Αργιθέας Καρδίτσας σχετικά με  την ιχνηλάτηση, συγκέντρωση, κατηγοριοποίηση, επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των φερτών υλικών από τις πλημμύρες. Ο Δήμαρχος Ηράκλειας και επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Συμφώνου Δημάρχων Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, κ. Γιώργος Κουτσάκης παρουσίασε τις προβλέψεις του νέου κλιματικού νόμου και τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τους Δήμους. Ο επιστημονικός συνεργάτης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες κ. Επαμεινώνδας Τριβήλος αναφέρθηκε στις νέες προϋποθέσεις που τίθενται για την χρηματοδότηση έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικές παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν από Καθηγήτριες και Επιστημονικούς Συνεργάτες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τον συντονισμό της Καθηγήτριας κ. Αντιγόνης Ζαφειράκου στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής.

Η κ. Μαρία Μουστάκα Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας ανέπτυξε το θέμα Οικολογική ποιότητα νερού των λιμνών της Ελλάδας και κλιματική αλλαγή.

Η κ. Κωνσταντία Τολίκα Καθηγήτρια του Τομέα Μετεωρολογίας και 
Κλιματολογίας Τμήμα Γεωλογίας, αναφέρθηκε στο Νέο IPCC, τις επιδράσεις στη Μεσόγειο, τα νέα σενάρια και εργαλεία και τις επιδράσεις σε λίμνες και ποτάμια.

Η κ. Μαριλένα Παπαγεωργίου Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής, παρουσίασε ζητήματα πολεοδομικού και  χωροταξικού σχεδιασμού σε λιμναία οικοσυστήματα και ο κ. Χαράλαμπος Σκουληκάρης Επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της απόδοσης των μέτρων παρέμβασης αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της λεκάνης απορροής του ποταμού Στρυμόνα.

Τη δεύτερη ημέρα με τον συντονισμό της Καθηγήτριας κ. Ελένης Παπαδοπούλου στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από την κ. Χρυσάνθη Ιντζίδου,  Περιβαλλοντολόγο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Παράρτημα Κερκίνης, σχετικά μετους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς και Διαδραστική συζήτηση φοιτητών/τριών,των ΤμημάτωνΜηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης και Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με θέμα Η λίμνη Κερκίνη, πηγή ζωής και προβληματισμού.

Ο Καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας συνομίλησε με τα παιδιά για δύο έννοιες και ένα αποτύπωμα. Τέλος οι μαθητές του Γυμνασίου Ηράκλειας αναφέρθηκαν στη Λίμνη Κερκίνη και τις συναφείς με αυτή δραστηριότητες και γενικά  παρουσίασαν με το θεατρικό παιγνίδι «Κυριακή στο χωριό» όλα τα στοιχεία ενδιαφέροντος του Δήμου Ηράκλειας.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Οι φυσικές καταστροφές που μας κυκλώνουν» του καθηγητή κ. Ευθύμιου Λέκκα.

Copyright © lakesnetwork.org