Skip to main content

Σχετικά με το δίκτυο

Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, ιδρύθηκε το έτος 2012 με πρωτοβουλία του Δήμου Δωρίδος και έδρα τα Λουτρά Σμοκόβου, Δήμου Σοφάδων. Λειτουργεί με τη νομική μορφή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑμΚΕ).

Διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον κ. Ανδρέα Στεργίου, Δήμαρχο Αργιθέας Καρδίτσας.

Έχει τακτικά μέλη 43 Δήμους από την Ελλάδα και την Κύπρο, με 80 φυσικές και τεχνητές λίμνες, συνδεδεμένα μέλη Περιφέρειες, Δήμους άλλων χωρών και Πανεπιστημιακά Κέντρα.

Τακτικά μέλη του Δικτύου είναι οι Δήμοι:  Αγιάς, Αγράφων, Αγρινίου, Αιγιαλείας, Ακτίου – Βόνιτσας, Αλεξανδρούπολης, Αμυνταίου, Αμφιλοχίας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Αργιθέας, Βέροιας, Βόλβης, Γορτυνίας, Δεσκάτης, Δομοκού, Δράμας, Δωδώνης, Δωρίδος, Έδεσσας, Ερυμάνθου, Ζηρού,  Ήλιδας, Ηράκλειας, Θέρμου, Θηβαίων, Ιωαννιτών, Καλαβρύτων, Καρδίτσας,  Καρπενησίου, Κάτω Νευροκοπίου, Λαγκαδά, Λαμιέων, Λάρνακας Κύπρου, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνος, Νικολάου Σκουφά, Ξηρομέρου, Ορχομενού, Παρανεστίου, Πωγωνίου, Ρήγα Φεραίου, Σοφάδων και Χερσονήσου.

Συνδεδεμένα Μέλη είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ), η Κοινότητα Άλασσας Κύπρου, οι Δήμοι Pogradec και Pustec της Αλβανίας, οι Δήμοι Bansko και Razlog Βουλγαρίας και οι πόλεις Lebedyn και Bucha Ουκρανίας.

Κύριο μέλημα του Δικτύου αποτελεί η περαιτέρω διεύρυνσή του, ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη συνεργασίας, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, για την αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση των λιμνών και των παραλίμνιων περιοχών που υπάγονται στη δικαιοδοσία των Δήμων.

Οι Δήμοι που εντάσσονται στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, επωφελούνται πολλαπλά, καθώς η συμμετοχή σε ένα Δίκτυο με κοινές αξίες και στόχους για την υλοποίηση περιβαλλοντικών βελτιώσεων, συνεπάγεται την ανταλλαγή γνώσεων και τον προσδιορισμό των βέλτιστων τρόπων αντιμετώπισης κοινών περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η συμμετοχή συμβάλει στην ενημέρωση των δημοτών τους, τόσο για την άμεση όσο και την έμμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Δυνητικά οι Δήμοι θα έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν την ήπια τουριστική ανάπτυξη στις λίμνες, καθώς επίσης να συμμετάσχουν σε συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα ανάπτυξης.

Ο ρόλος του Δικτύου είναι συντονιστικός και οι Δήμοι – μέλη του διατηρούν την αυτονομία τους ως φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με βάση τα παραπάνω, στόχοι του Δικτύου είναι:

Βασικοί στόχοι

  • Προστασία λιμνών, παραλίμνιων περιοχών, διαχείριση υδάτινων πόρων, αειφόρος ανάπτυξη, προαγωγή πολιτιστικών, μορφωτικών, κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων, τουριστική προβολή.
  • Επίλυση προβλημάτων που γεννά η νομοθεσία, ή και ανυπαρξία νομοθεσίας στα θέματα διαχείρισης. Αντιμετώπιση προβλημάτων που υποβαθμίζουν περιοχές με λίμνες. Αφορούν κυρίως τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, με κυριότερα το χωροταξικό περιοριστικό καθεστώς, τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών και την αντιμετώπιση κινδύνων για τη βιοποικιλότητα.
  • Ενημέρωση, προώθηση και εφαρμογή Κυκλικής Οικονομίας, στην κλιματική αλλαγή.
  • Η γνωστοποίηση στους πολίτες κάθε Δήμου – μέλους, των θεμάτων που εξετάζονται στις περιοχές τους και η ανάγκη για αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς προς το τοπικό περιβάλλον, μέσω οργάνωσης κοινών δράσεων ενημέρωσης.
  • Η κοινή δραστηριοποίηση των μελών του για την προαγωγή πολιτιστικών, μορφωτικών, κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
  • Η κοινή δράση και συνεργασία με επιστημονικά εκπαιδευτικά κέντρα και ιδρύματα, καθώς και με θεσμοθετημένα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνείς οργανισμούς και η διενέργεια ερευνών για την αξιοποίηση νέων μορφών ανάπτυξης, απόλυτα συμβατών με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον των μελών του.
  • Η ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ των μελών του Δικτύου, αλλά και με άλλους φορείς με παρόμοιους στόχους και η οργάνωση κοινών δράσεων προβολής, διαφήμισης, περιβάλλοντος, πολιτισμού κλπ.

Παρά το γεγονός ότι οι λίμνες έχουν ασυναγώνιστα  πλεονεκτήματα, η θαλάσσια ακτογραμμή της Ελλάδας  συγκεντρώνει περισσότερη προβολή από τις περιοχές με λίμνες, που βρίσκονται κυρίως σε ηπειρωτικά μέρη.

Το Δίκτυο επιχειρεί να καλύψει αυτό το κενό. Προβάλλει την ομορφιά των λιμνών,  συμβάλλει στην αξιοποίηση τους με σύγχρονες και βιώσιμες πρακτικές, όπως συνοπτικά παρουσιάζονται στη συνέχεια.

  • Στοιχεία λιμνών.

Κατέγραψε τις απαραίτητες πληροφορίες, όνομα, τοποθεσία, φορέα διαχείρισης, είδος υδάτων, φυσικά μεγέθη, ευρωπαϊκά προγράμματα, προβλήματα, χάρτες, φωτογραφίες, αναπτυξιακά θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε Δήμος στη διαχείριση του  λιμναίου περιβάλλοντος και της παραλίμνιας  περιοχής.

  • Συνέδρια, Ημερίδες, Γενικές Συνελεύσεις, ανάδειξη θεμάτων, αντιμετώπιση.
  • Συμμετοχή Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ), Φορέων Διαχείρισης Λιμνών, Πανεπιστημίων και ειδικών επιστημόνων.
  • Ανάδειξη, προβολή και διεκδίκηση θεμάτων όπως,

«Νομοθετικό Πλαίσιο Λιμνών»,  

«Διαχείριση υδατικών πόρων»,

«Ποιότητα νερών,  προστασία λιμνών»,

«Αξιοποίηση τεχνητών λιμνών. Εμπειρία  Λίμνης Πλαστήρα»,

«Τεχνητές Λίμνες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ,  Οικονομικές, Κοινωνικές,  Περιβαλλοντικές Παράμετροι»,

«Τεχνητές Λίμνες ταμιευτήρες πόσιμου νερού,  υδροηλεκτρικά φράγματα,  διαχείριση, προβλήματα,  δυνατότητες   ανάπτυξης,  προστασία  παραλίμνιων περιοχών»,

«Διαχείριση Υδάτινων Αποθεμάτων. Ευρωπαϊκή Διάσταση»,

 «Αθλητισμός, ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε Λιμναίο και Παραλίμνιο Περιβάλλον»,

«Σύμφωνο Δημάρχων παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και ενέργεια»,  «Διαχείριση, αποκατάσταση λιμναίων οικοσυστημάτων»,

«Προοπτικές και οφέλη από τη λειτουργία  υδατοδρομίων σε παραλίμνιες περιοχές».

  • Δράσεις προστασίας περιβάλλοντος.
  • Παγκόσμιο Σύμφωνο Δημάρχων για Κλίμα και Ενέργεια.

Αξιοποίηση του Δικτύου ως επίσημου υποστηρικτή στην Ελλάδα. Στήριξη Δήμων για ένταξη και διατήρηση συμμετοχής στο Σύμφωνο Δημάρχων.

Το Σύμφωνο Δημάρχων συγκεντρώνει Δήμους κάθε μεγέθους, που δεσμεύονται εθελοντικά να υλοποιήσουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια, μέσω ολοκληρωμένης προσέγγισης μετριασμού της κλιματικής αλλαγής,  με πόλεις ανεπηρέαστες από το κλίμα, υπεύθυνους πολίτες και οικονομία φιλική προς το περιβάλλον.

  • Κήρυξη Δήμων σε κατάσταση Κλιματικής Έκτακτης Ανάγκης, με βάση σχετικό Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Επιστημονική τεκμηρίωση επιχειρηματολογίας Δήμων, για αιτήματα καταβολής αντισταθμιστικών ωφελημάτων από το Κράτος, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ.
  • Ενημέρωση και υποστήριξη των Δήμων – Μελών από το Δίκτυο, στο στάδιο προετοιμασίας για κατάθεση φακέλου στην Πρόσκληση ΑΤ11, «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)», του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
  • Πραγματοποίηση αυτοψίας στη λίμνη Μόρνου Δωρίδος από την Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων Βουλής, από Βουλευτές, για την έγκριση υλοποίησης του παραλίμνιου αγωγού Λυμάτων Μόρνου ως Έργου Εθνικής Σημασίας.
  • Υποστήριξη των Δήμων-μελών του Δικτύου στην εκπόνηση των ΔηΣΜΕ (Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών), σύμφωνα με τις επιταγές που επιβάλλει ο νέος Κλιματικός Νόμος.
  • Διεξαγωγή Συνεδρίων, με γενικό τίτλο Δράσεων “Κλιματική Ουδετερότητα. Από την φιλοδοξία στην Υλοποίησης”, μέσω των οποίων το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες πραγματοποιεί ενημέρωση των Οργανισμών Τοπικής Aυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων και πολιτών σχετικά με τις ριζικές αλλαγές που επιφέρει ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Νομός και οι αντίστοιχοι Εθνικοί. Οι δράσεις με την μορφή συνεδρίων, ενημερωτικών παρουσιάσεων και διαλόγων, αναγνωρίζοντας ότι η υιοθέτηση και η αποτελεσματική εφαρμογή τέτοιων νόμων απαιτούν ευρεία πολιτική υποστήριξη και κοινωνική αποδοχή, στοχεύουν να παρουσιάσουν και εξετάσουν τους τομείς της ζωής μας που αλλάζουν ριζικά με την εφαρμογή του Κλιματικού Νόμου, τις μεθόδους εφαρμογής και τις επιπτώσεις στην ζωή όλων μας. Σε κάθε συνέδριο έχει σχεδιαστεί η παρουσίαση και συζήτηση ενός θέματος του Εθνικού Κλιματικού Νόμου :
  • Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Διαχείριση επιπτώσεων ακραίων καιρικών φαινομένων.
  • Αποδοτικότητα πόρων στην χρήση ορυκτών πόρων, συμμετοχή embodied carbon στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.
  • Ενεργειακή μετάβαση, ηλεκτροκίνηση και αποδοτικότητα πόρων.
  • Πράσινο Ταμείο, υλοποίηση Έργου διαχείρισης φερτών υλών πλημμυρικών φαινομένων. «Προσαρμογή στη νέα Πραγματικότητα. Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή  #disasterMaterials4development»
  • Το Δίκτυο υλοποιεί πρόταση που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις» του Πράσινου Ταμείου. Συνεργάζεται, με τον Δήμο Αργιθέας πληγέντα από τον ΙΑΝΟ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2020» της πρόσκλησης ΦΠ&ΚΔ/ΑΠ5/2020 με τίτλο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ».

Το έργο αυτό είναι το πρώτο που υλοποιείται στην Ελληνική επικράτεια με αποκλειστικό σκοπό την διαχείριση της συσσώρευσης των φερτών υλών από την εκδήλωση ενός ακραίου φυσικού φαινομένου, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των υλών αυτών και  μέτρηση των δεικτών υπολογισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της αποδοτικότητας των πόρων σύμφωνα με τον υπολογισμό που προβλέπεται από την Εurostat και τα UN-2030.

Στόχος είναι να επιλυθεί και να επιλύεται κάθε φορά που δημιουργείται το μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης των φερτών υλών-μπαζών, που συσσωρεύονται εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής.

Και ακόμα, το έργο αυτό να αποτελέσει πιλοτική δράση που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν όλοι οι Δήμοι – Μέλη του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

  • Συμβουλευτικός Εταίρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε με αξιολόγηση το Δίκτυο, ως συμβουλευτικό φορέα από την Ελλάδα, για τη διαμόρφωση πολιτικής και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων Δίκαιης Μετάβασης.

Το Δίκτυο συμμετέχει σε Ομάδες εργασίας πολιτικών για Τσιμέντα και  Απολιγνιτοποίηση, του Στρατηγικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης.

Βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο στο ανώτατο Ευρωπαϊκό επίπεδο παρέχοντας στους Δήμους άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εξελίξεις.

  • Παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Παρουσίαση στο Ευρωκοινοβούλιο του θέματος «Βιώσιμη Διαχείριση Νερού και Ορεινότητα Περιοχών» από εκπροσώπους των Δικτύων Πόλεων με Λίμνες και Δήμων Περιοχής Πίνδου.

Συναντήσεις με Ευρωβουλευτές για θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων και ανάπτυξης παραλίμνιων και ορεινών περιοχών.

  • Συνάντηση αντιπροσωπείας Δικτύου και Δήμου Δωρίδος με Ευρωβουλευτές, για συνέπειες και ανάγκη θέσπισης αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε παραλίμνιες περιοχές.
  • Παρακολούθηση συνεδριάσεων Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών και Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Πολεοδομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027, επερχόμενες αλλαγές στον τρόπο και διαδικασίες χρηματοδότησης, απαίτηση προστασίας περιβάλλοντος στην κλιματική αλλαγή μέσω κυκλικής οικονομίας.
  • Παρουσίαση το 2022 στο Ευρωκοινοβούλιο του επίκαιρου θέματος «Προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».
  • Είναι συμβουλευτικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμμετέχει στις ομάδες εργασίας πολιτικών για τα Τσιμέντα και την Απολιγνιτοποίηση, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης.
  • Συνεργάτης Δικτύου στις Βρυξέλλες
  • Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης, σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίηση δράσεων εξωστρέφειας του Δικτύου και των Δήμων – μελών του στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, Οργανισμούς και Ενώσεις.

Επίσης παρέχει συντονισμό, υποστήριξη επισκέψεων, διαπραγματεύσεων, τακτική ενημέρωση και προβολή δράσεων στα γραφεία Ελλήνων Ευρωβουλευτών, Έλληνα Επιτρόπου, Επιτροπής Περιφερειών, Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας και Πρεσβείας Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

 

  • Έκδοση Ενημερωτικού Δελτίου
  • Το Δίκτυο εκδίδει μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο με περιβαλλοντικά θέματα, πληροφόρηση για δραστηριότητές του, εξέλιξη σημαντικών θεμάτων που επεξεργάζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Επιτροπές του και άλλοι θεσμικοί φορείς και σχετίζονται με τους Δήμους – μέλη του. Πληροφορίες για Ευρωπαϊκά Προγράμματα, δραστηριότητες Ευρωβουλευτών, στατιστικά στοιχεία, κλπ.
  • Το 2020 το Δίκτυο έλαβε Πιστοποιητικό Διαχειριστικής και Τεχνικής Επάρκειας ISO -9001-2015, μέσω του οποίου είναι στη θέση να διαχειρίζεται έργα, να παρέχει διάφορες υπηρεσίες στους Δήμους – μέλη του, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες για συγχρηματοδοτούμενα και αυτοχρηματοδοτούμενα έργα.
  • Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για τη μελέτη δημιουργίας τεχνικού έργου Εσωποτάμιας Λιμνοδεξαμένης επί του Καρπενησιώτη ποταμού, στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.
  • Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Το Δίκτυο συμμετέχει στα ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS+, το Europe for Citizens, κ.ά, με στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής του παρουσίας.

  • Εκπαιδευτικές δράσεις
  • Σχεδίασε δράσεις ενημέρωσης μαθητών για την κυκλική οικονομία με εκπαιδευτικά προγράμματα στις τάξεις Γ’ Γυμνασίου & Α’ Λυκείου, προκειμένου να γίνουν κοινωνοί των σύγχρονων εξελίξεων. Τα προγράμματα σχεδιάστηκαν, αμέσως μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της επιτάχυνσης μετάβασης προς την κυκλική οικονομία, τόνωσης της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, προώθησης βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Λόγω της έξαρσης της πανδημίας η διεκπεραίωση των προγραμμάτων πάγωσε και θα υλοποιηθούν όταν το επιτρέψουν οι περιστάσεις.
  • Πραγματοποίηση Διημερίδας το 2017 με θέμα «Λίμνη Αμβρακία: Η γνωστή μας άγνωστη. Αιώνια πηγή ζωής» από το Δήμο Αμφιλοχίας και το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, με στόχο την ενεργή συμμετοχή των μαθητών και ευαισθητοποίησή τους σε περιβαλλοντικά θέματα.
  • Φιλοξενία μαθητών από τον Παναμά το 2019, με παρουσία της Πρέσβη και της Πρόξενου στην Ελλάδα. Η συνάντηση είχε ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς και την επαφή και γνωριμία με την ελληνική φύση.
  • Διαδραστική συμμετοχή των φοιτητών των Τμημάτων Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης και Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και των μαθητών του Γυμνασίου Ηράκλειας με θέμα «Η λίμνη Κερκίνη, πηγή ζωής και προβληματισμού», στο πλαίσιο διεξαγωγής της διημερίδας που διοργάνωσαν το 2022 ο Δήμος Ηράκλειας και το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, την υποστήριξη και συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, με θέμα: «Εθνικός Κλιματικός Νόμος, Σύμφωνο Δημάρχων, Φυσικές Καταστροφές, Οικοσύστημα Λίμνης Κερκίνης».
  • Συμμετοχή σε τεχνολογικές εκθέσεις

Συμμετέχει κάθε χρόνο με περίπτερο στη διεθνή έκθεση verde.tec, στο πλαίσιο προβολής των Δήμων, αναζήτησης συνεργασιών σε θέματα περιβάλλοντος και ανταλλαγής εμπειριών προς επίλυση σύνθετων περιβαλλοντικών θεμάτων.

  • Συνεργασίες με αθλητικές Ομοσπονδίες και Συλλόγους
  • Απονομή βραβείων στον Χρυσό Ολυμπιονίκη κωπηλασίας Στέφανο Ντούσκο, στον Παραολυμπιονίκη Άρσης Βαρών Δημήτρη Μπακοχρήστο και στην Παραολυμπιονίκη Σφαιροβολίας Ανθή Λιάγκου, δημότες του Δήμου – μέλους Ιωαννίνων.
  • Συνεργασίες με αθλητικές Ομοσπονδίες και αθλητικούς συλλόγους, για ανάπτυξη συνεργασιών σε αθλητικές δραστηριότητες στις λίμνες.
  • Επιστημονική υποστήριξη και συνεργασίες με Πανεπιστημιακά Τμήματα
  • Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Παντείου Πανεπιστημίου, συνδεδεμένο μέλος του Δικτύου.
  • Ευθύμιος Λέκκας Πανεπιστήμιο Αθηνών, Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης. Προετοιμασία συνεργασίας με Καθηγητές Πολιτικής Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου, επιστημονικής ειδίκευσης σε Οικονομικά, Γεωπονία, Δασολογία και Αλιεία, Ευρωπαϊκές Πολιτικές για Ανάπτυξη της Υπαίθρου.
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Δασολογίας, προετοιμασία συνεργασίας με Καθηγητές διαχείρισης εδαφών και διαχείρισης φυσικού και δασικού πλούτου.
  • Υδατοδρόμια

Το Δίκτυο έχει προσδιορίσει τις λίμνες που έχουν τεχνικές  προϋποθέσεις δημιουργίας υδατοδρομίων. Γνωρίζει τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για τις περιοχές και στηρίζει τους Δήμους  στην προσπάθεια  αδειοδότησης υδατοδρομίων.

  • Τουριστική προβολή Δήμων -μελών
  • Διπλωματικές Αποστολές στην Ελλάδα, επικοινωνία για συνδιοργάνωση γεγονότων, τουριστικής προβολής Δήμων.
  • NOSTOSEXPO, έκθεση εναλλακτικού τουρισμού, συμμετοχή με περίπτερο και ανάπτυξη συνεργασιών με συμμετέχοντες Φορείς.
  • ΕΟΤ εξωτερικού, γραφεία Ευρώπης, Ασίας, Αμερικής, Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, συνεργασία για τουριστική προβολή των Δήμων.
  • Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Πρεσβειών Ελλάδος σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική, συνεργασία για τουριστική προβολή και ανάπτυξη συνεργασίας με Δήμους εξωτερικού.
  • Πρόξενος Ουζμπεκιστάν, συνάντηση για θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος, προώθηση τοπικών προϊόντων Δήμων στο Ουζμπεκιστάν.

 

  • Διεθνείς δραστηριότητες
  • Αρχηγοί πολιτικών κομμάτων Κύπρου, ενημέρωση για ταυτότητα και στόχους Δικτύου.
  • Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων Κύπρου, συνάντηση για συνεργασία και μεταφορά τεχνογνωσίας, Σύμφωνο Δημάρχων.
  • Υπουργοί Κύπρου, ενημέρωση για σκοπούς Δικτύου και αρωγή στο έργο του Δικτύου.
  • Πρεσβεία Παναμά, συνεργασία σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας, παιδιών ομογενών ηλικίας 15-18 ετών. Επισκέψεις σε Δήμους για γνωριμία με τη σύγχρονη Ελλάδα, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
  • Πρεσβεία Ουκρανίας, συνεργασία για τεχνογνωσία διαχείρισης λιμνών, προστασία περιβάλλοντος. Συνεργασία Περιφέρειας Zakarpattya και Δικτύου για ανταλλαγή γνώσης, καλών πρακτικών, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, οργάνωση κοινών δράσεων για το περιβάλλον, βιοποικιλότητα, τουρισμό, πολιτισμό, κ.ά.
  • Πρόξενος Ουζμπεκιστάν, συνεργασία για αντιμετώπιση ερημοποίησης, ανταλλαγή εμπειριών ορθολογικής διαχείρισης λιμνών. Παράδειγμα προς αποφυγή η διαχείριση της Αράλης, μεγαλύτερης λίμνης του κόσμου.
  • Αλβανικοί Δήμοι (Pogradecκαι Pustec), συμμετοχή ως Συνδεδεμένων μέλη.
  • Πρέσβυς Ουκρανίας, συνεργασία Περιφερειών και Δήμων Ουκρανίας για περιβαλλοντική διαχείριση λιμνών, αδελφοποίηση Ουκρανικών και Ελληνικών Δήμων.
  • Φινλανδία, συνεργασία με κρατική εταιρεία διαχείρισης Εθνικών Πάρκων και άγριας ζωής.
  • Εσθονία, συνεργασία με Κρατική Υπηρεσία διαχείρισης Δασών.
  • Πρεσβεία Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνεργασία για ανάπτυξη σχέσεων με τις πόλεις lrkutsk &Petrozavodsk, στις λίμνες Βαϊκάλη και Ονέγκα, για κοινές περιβαλλοντικές δράσεις.
  • Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών Ελλήνων εξωτερικού, συνεργασίες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
  • Ελληνο-Ρωσικό Κοινωνικό Φόρουμ διαπεριφερειακής και διαδημοτικής συνεργασίας, προστασίας λιμναίου περιβάλλοντος, ορθής διαχείρισης υδάτινων πόρων, βιώσιμη τουριστική αξιοποίηση λιμνών, παραλίμνιων περιοχών, εκπαίδευση, πολιτισμό κ.ά.
  • Αυστριακή Ένωση Δήμων, Ένωση Δήμων Τσεχίας, Βουλγαρικοί Δήμοι, Δήμος Rzeszow Πολωνίας, συνεργασίες στους τομείς πολιτισμού, περιβάλλοντος, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
  • Δήμοι Ιταλίας, Φιλανδίας, Σουηδίας, διεύρυνση συνεργασιών.